Gde vam je želja za seksom?

Da li vi ili vaš partner gubite interesovanje za seksom. Različiti fiziološki i psihološki faktori mogu uticati na vaš libido. 
 
Obratite pažnju na sledeće uobičajene ubice želje za seksom.
 


Stres

StresMožda ste osoba koja dobro radi dosta stvari pod stresom.

Ipak, osećati se seksi verovatno nije jedna od tih stvari. Stres na poslu, problem sa novcem, zabrinutost za bolesnog člana porodice i ostale stresne okolnosti mogu smanjiti vaš libido.

Da biste držali nivo stresa pod kontrolom, naučite neke od tehnika za upravljanje stresom ili potražite savet od savetnika ili doktora.

Nerazrešeni problemi

Nerazreseni-problemi
Nerazrešeni problem u vezi su jedan od najčešćih ubica želje za seksom. 
 
 
Emotivna bliskost je, posebno za žene, jedan od glavnih sastojaka seksualne želje. 


Tinjajuće rasprave, nedostatak komunikacije, nepoverenje ili druge prepreke intimnosti mogu da u potpunosti ubiju seksualnu želju.

 

Alkohol

Alkohol
Piće ili dva vam ne popravlja uvek raspoloženje. 
 
 
Poznato je da vas alkohol čini manje uzdržanim povodom seksa. Ipak, on takođe može umrtviti vašu želju za seksom. 
 
Čak iako je ne umrtvi, pijanstvo može smanjiti želju kod vašeg partnera. Sve ovo važi i za rekreacione droge.


Premalo sna

Premalo-sna
Ukoliko je vaša seksualna želja oslabljena, možda je razlog za to što ustajete previše rano ili ležete previše kasno. 


Ili možda patite od nesanice ili apneje u spavanju. Šta god da vam remeti san, takođe vam remeti i seksualnu želju. Premalo sna stvara umor. Umor ubija seksualnu želju.


Roditeljstvo

RoditeljstvoRoditeljstvo samo po sebi ne ubija seksualnu želju.
 
Ipak, teško je naći vremena za intimnost kada su tu deca. 
 
Unajmite bebisitera na neko vreme da biste negovali svoju vezu.
 
Nova beba u kući? Potrudite se da upražnjavate seks dok beba spava.

Lekovi

LekoviLekovi koji se često povezuju sa smanjenjem libida uključuju:
- Antidepresive
- Lekove za krvni pritisak
- Antihistamine
- Oralne kontraceptive (neke studije pokazuju povezanost; neke ne)
- Hemoterapija
- Anti-HIV lekovi
- Finasteridi
- Sintetički progesteroni - medroksiprogesteroni
 
Promena leka ili doze može rešiti problem. I drugi lekovi mogu uticati na seksualnu želju. Ukoliko vam je nestala želja za seksom ubrzo nakon početka korišćenja novog leka, porazgovarajte sa lekarom. Nikada ne prestajte sa korišćenjem leka bez konsultacije sa lekarom.

Loša slika o sopstvenom telu

Losa-slika-o-sopstvenom-teluTeško je da se osećate seksi ako vam je samopoštovanje nisko zbog loše slike o sopstvenom telu. 
 
Na primer, ukoliko vas je sramota zbog viška kilograma (čak iako ih nemate) to će ugasiti vašu ljubavnu iskru. Ukoliko vaš partner pati od ovakvog osećanja, zaista može pomoći ukoliko ga/je uveravate da vam je seksi.
 
A tu je i druga strana jednačine: Ukoliko vežbate, podići će vam se ne samo samopouzdanje, već i želja za seksom.

Gojaznost

GojaznostPrekomerna težina ili gojaznost su povezani sa nedostatkom uživanja u seksu, seksualne želje i poteškoćama sa seksualnim performansama.


Razlog za ovo nije najjasniji, ali moguće je da postoji povezanost sa samopoštovanjem, nezadovoljavajućim vezama, stigmom društvene zajednice ili nekim drugim psihološkim problemima.


Erektilna disfunkcija

Erektilna-disfunkcijaErektilna Disfunkcija (ED) nije isto što i gubitak libida (medicinski termin za gubitak seksualne želje). 
 
Muškarci koji pate od ED-a brinu o svojoj seksualnoj sposobnosti. 
 
Ta briga može ubiti njihovu seksualnu želju.

Nizak T

Nizak-T
Testosteron povećava seksualnu želju. 
 
Kako muškarci stare, njihov nivo testosterona može malo da opadne. Ne izgube svi muškarci želju za seksom usled smanjenja nivoa testosterona - ali veliki broj je izgubi. 
 
Nivo testosterona je povezan i sa željom za seksom kod žena. Ipak, hormonalni balans kod žena je dosta kompleksniji nego kod muškaraca. 
 
Nije jasno da li je testoteronska terapija jednako bezbedna i efektivna u povećanju seksualne želje kod žena kao što je kod muškaraca.

Depresija

DepresijaČini se da to nije fer. Mnogi antidepresivi mogu da smanje želju za seksom – a to isto radi i sama depresija. 


Ipak, ako vam se smanjila želja za seksom, to može biti znak da ste depresivni. 


Klinička depresija je ozbiljno stanje, ali je izlečiva.

Menopauza

MenopauzaOko polovine žena je prijavilo smanjenu seksualnu želju u vreme menopauze iako veruju da je značajno održati aktivni seksualni život. 
 
Simptomi menopauze, kao što je suvoća vagine i bol tokom seksualnog odnosa, mogu učiniti seks manje prijatnim. Ipak, hormonalne promene tokom menopauze su samo deo slagalice. 
 
Žena u godinama koja se brine o svojoj seksualnoj želji trebalo bi da razmisli i o kvalitetu svoje veze, slici koju ima o svom telu i svom samopoštovanju, o lekovima koje uzima i o svom fizičkom zdravlju.

 

Nedovoljno intime

Nedovoljno-intimeSeks bez intime je ubica seksualne želje. Intima nije samo šifra za seks. 
 
Ukoliko je vaš seksualni život neutralan, probajte da provodite više neseksualnog vremena sa partnerom – nasamo. 
 
Razgovarajte, mazite se, razmenjujte poruke. Naučite da pokažete privrženost bez upražnjavanja seksa. 
 
Kako se gradi intima, gradi se i seksualna želja.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi seksualnosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Tram 22.02.2024

    Dopamin je glavni odgovorni transporter od kojeg zavisi libido od 0 do 100%. Kakva intima, stres, hormoni, ovo ono, čuda muda. Covek koji je spomenuo gore, verovatno zna iz iskustva nešto što ne piše u literaturi. A ovaj drugi sa medom i ostalim glupostima se istripovao. Antidepresivi u ogromnom % blokiraju ne samo serotoninske, noradrenergičke i ostale receptore, već i dopaminske. Postoje supstance, kao i lekovi, koji potvrđuju ovo 100%, a to što ne piše niko o tome, to je druga tema.


  2. Zoki 24.04.2021

    Тестостерон низак не значи лош либидо. Допамин је крив за либидо. Суплементи исто могу угасити ваш либидо, тако што повећају серотонин. Например магнезијум, може да уништи либидо, а да смање анксиозност. Све треба да буде у балансу да би функционисало како треба. Ако је висок допамин, либидо луд, али анксиозност велика, висок кортизол, нижи тестостерон. Тестостерон висок подиже допамин високо, па може и то бити проблем, велики либидо, луда анксиозност. Висок кортизол може уништити либидо.... Итд....


  3. Tila 18.10.2015

    Evo pomoc od mene. Imam 24 godine i imao sam problem sa libidom, jednostavno nisam mogao da postignem erekciju (cak sam i od jedne devojke dobio tako nizak udarac, jer nisam mogao da imam seks sa njom). Malo sam guglao i uveo sam sebi neku vrstu terapije. Kupio sam cink i vitamin D šumece tablete (oko 250 din., mislim da ima u svakoj apoteci), kao i kilogram meda od bagrema. Sve sto je potrebno je sledece: svako jutro pre doručka popiti 1 kasičicu meda i 1/3 kašičice cimeta u 2dl malo, ali vrlo malo ugrejane vode (da med ne bi gubio svoja pozitivna svojstva). Isto se to pije pred spavanje. U toku dana popiti kad hoćete pomenutu šumeću tabletu. Vratiće vam se energija i imaćete toliku seksualnu želju, da ćete bukvalno skakati na radijator ;-) ovo je prirodnije i mnogo bolje, nego da koristite razne preparate koji se rreklamiraju. Prve rezultate videćete za nedelju dana (nekome treba manje, a nekome vise) i samo budite uporni. Mene sad toliko libido cepa, da moram po više puta da masturbiram dnevno. I ne bi bilo loše da ubacite malo sporta i kupite kikiriki umesto čipsa i smokija. Puno sreće i javite da li vam je pomogla ova "moja terapija".


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde