Češći seks – bolje zdravlje

Novi savet za muškarce koji žele dugo da očuvaju svoju seksualnu funkciju je to da seks upražnjavaju što češće, objavio je tim stručnjaka sa Univerziteta Tamperea u Helsinkiju.

Istraživanje obavljeno na gotovo 1.000 starijih Finaca, tokom 5 godina, pokazalo je da su oni koji su imali redovan seks na početku studije bili izloženi manjem riziku od erektilne disfunkcije (ED) u praćenom periodu. Šta više, što se seks češće upražnjava, to je manji rizik od problema sa erekcijom.

Tim sa Univerziteta u Tampereu, na čelu sa dr. Juhom Koskimakijem, obavio je pomenutu studiju na 989 muškaraca starosti od 55 do 75 godina.

Oni među njima koji su prijavili upražnjavanje seksa ređe od jednom nedeljno imali su čak 2 puta veće izglede da u narednih pet godina počnu da pate od ED-a u odnosu na ispitanike koji su redovno imali seks bar jednom nedeljno.

Ispitanici koji su prijavili upražnjavanje seksa 3 i više puta nedeljno smanjili su rizik od ED-a čak četiri puta u odnosu na one koji su seks upražnjavali manje od jedanput nedeljno.

Na razvoj te bolesti, tako mrske, u okvirima kako muškog, tako i ženskog sveta, utiču i faktori kao što su godine, dijabetes i srčane bolesti, ali kada je finski tim i ta oboljenja uzeo u obzir, ispostavilo se da je učestalost upražnjavanja seksa ipak od presudne važnosti.

ED je, prosto rečeno, problem dotoka krvi u polni organ. Izgleda da redovan seks doprinosi održavanju krvnih sudova erektivnog tkiva u zdravom stanju, zaključak je medicinskog tima iz Tamperea.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde