Zeleni čaj utiče na dejstvo beta blokatora


Zeleni čaj može uticati da dejsto često korišćenog beta blokatora koji se uzima za kontrolu povišenog krvnog pritiska.

Japanski istraživači su otkrili da zeleni čaj blokira delovanje ćelija koje u normalnim okolnostima pomažu pri apsorpciji ovih lekova.

Ranije studije su pokazale da konzumacija grejpfruta takođe može uticati na efikasnost lekova, između ostalog i na beta blokatore.

Istraživači procenjuju da već nekoliko šoljica zelenog čaja može znatno oslabiti delovanje beta blokatora.

Osobama koje koriste beta blokatore stručnjaci preporučuju da zeleni čaj ne piju najmanje 4 sata pre uzimanja tableta.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Nada 14.01.2015

    Pijem zeleni caj duze vreme i nisam znala za njegovo dejstvo na beta blokatore (koje takodje pijem). Hvala za korisnu informaciju :-)
    Moje jutro počinje zelenim čajem, nes kafom i Presololom i Amprilom. Sada cu to promeniti i da dodam nisam imala problema ni sa pritiskom ni sa tahikardijom.
    Dr Nada


  2. Mila Manus 03.01.2015

    Koristim zeleni čaj duže vreme. Nisam kardiološki bolesnik ali imam sniženu odbrambenu sposobnost organizma jer sam 2010. primila vakcinu ah1n1 i kao negativan imuni odgovor imala sam virusni encefalitis s oduzetošću desne strane tela i moći govora. Mogu da preporučim zeleni čaj, s tim da ga kardiološki bolesnici ne koriste jer stvarno inhibiše dejstvo beta blokatora i time povećava krvni pritisak. Ali, drugim ljudima, pogotovo onima koji su skloni upalama preporučujem 2-3 šolje zelenom čaja s jednom kašikom prirodnog meda i kašičicom praha kurkume. Za mesec dva ćete spoznati koliko je vaš organizam snažniji i fizički i psihički. Takodje za jačanje imunih sposobnosti, naročito u zimskom periodu korisnim čaj ehinacee koju gajim u svom vrtu kao ukrasno bilje. Uzdravlje! Dr manus, fizijatar


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde