Anksioznost guši srce

Novo istraživanje pokazuje kako ljudi s dugotrajnim anksioznim poremećajem, koji se definiše kao izraženi osećaj straha i teskobe, imaju povišen rizik za srčani udar. Ipak, i strah se da lečiti. Istraživanje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Južna Kalifornija u Los Anđelesu.

Proučavali su podatke 735 muškaraca i otkrili povezanost između anksioznog poremećaja i bolesti srca: što je duže osoba imala anksiozni poremećaj, to je rizik za probleme sa srcem bio veći. Oni koji su imali najteži anksiozni poremećaj suočavali su se i s više od 40% povećanim rizikom za srčani udar. Dr. Biing-Jiun Shen, profesor asistent psihologije na spomenutom Univerzitetu, komentarisao je: "Ono što vidimo je puno više od onog što možemo objasniti krvnim pritiskom, debljinom, holesterolom, godinama, cigaretama, nivoom šećera u krvi i ostalim faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti."

Ipak, stručnjaci su dodali da je anksioznost 'vrlo izlečiva' i preporučili su terapiju ljudima koji pate od napada panike, socijalne fobije ili ih neprestano more brige. Istraživanje je objavljeno u časopisu Circulation.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi anksioznosti.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde