Marko Toroman: Pozitivizam me nikad nije napustio


Svoju IBD priču danas nam je ispričao Marko Toroman koji se bori s Kronovom bolešću od 2015. godine. Pored inflamatorne bolesti creva, Marko ima problem s pritiskom, bronhijalnu astmu i aneurizmu aorte. Uprkos tome, uvek je bio pozitivnog stava i sve teške vesti je primao s osmehom na licu. 

Marko Toroman

Život s Kronovom bolešću, bronhijalnom astmom i aneurizmom aorte

Na pitanje kako su izgledali prvi simptomi, Marko nam je odgovrio: "Prvi simptomi su bili bol u stomaku, vrlo česte i retke stolice, praćene krvlju i sluzi. Pored zapaljenske bolesti imam problem s pritiskom, bronhijalnu astmu, i skenerom potvrđenu aneurizmu aorte. Naš problem pacijenta sa Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom je taj što mnogo dugo traje otkrivanje bolesti, konstantovanje da ona postoji i postavljanje konačne bolesti. Od 2015. do 2018. je Kron bio u opisu i u bolnici u Čačku, bolnici u Kragujevcu, KCS i na kraju na Bežanijskoj kosi gde je dr Igor zvanično postavio dijagnozu Kronove bolesti."

Marko je dijagnostiku opisao kao bezbroj kolonoskopija koje je prošao, kao i nekoliko magnetnih rezonanci koje su dovele do konačne dijagnoze. Sada ga kroz biološku terapiju vodi dr Crevar i dr Cvetković, koje ujedno i prate njegovu bolest.

Problemi s kojima se Marko suočava su neobični za pacijente s Kronovom bolešću, a to je gojaznost: "Za Kronovu bolest je karakteristično da pacijenti smršaju, kod mene je to išlo drugačije. To je bio najveći problem uspostavljanja dijagnoze." Iako nije imao bilo kakvih hirurških zahvata do sada, njegov put nije lak. Marko, u aktivnoj fazi bolesti ima veoma česte i bolne stolice, a morao je i ceo svoj stil života prilagoditi ovoj dijagnozi: "Prvenstveno morate paziti na hranu. Na terapije, na lekove, sve mora biti tačno precizno. Ako se malo kasni sa terapijom, bolest može da se aktivira. Ono što ja kažem, svi mi oboleli od Krona se moramo navići na životnog saputnika, gospodina Krona." kroz smeh kaže Marko. 

Ono što je bilo čudno svim lekarima je moj pozitivan stav na terapije, na dijagnozu. Mene nikad nije napuštao taj moj pozitivizam čak i u bolnici.