Bazocelularni karcinomi


Bazocelularni karcionom je najčešći karcinom u USA, Australiji i Evropi. Ovaj tumor koji se još naziva i bazaliom, epiteliom, nemelanomski karcinom kože ili samo karcinom kože, predstavlja ujedno i najčešći tumor kože. 

U svetu svake godine od ove vrste karcionoma oboli oko 2,5-3 miliona ljudi i taj broj se povećava za oko 3-6% svake godine. Statistika kaže da svaka peta osoba može očekivati da će tokom života oboleti od bazocelularnog karcinoma. 

Otkrijte na vreme

Ako se pravilno i blagovremeno otkrije i leči ovaj tumor ima izuzetno nisku stopu smrtnosti, te se hirurško lečenje smatra zlatnim standardnom nakon koga se može očekivati potpuno izlečenje. Ipak, postoji nekoliko tipova bazolcelularnih karcinoma koji su izuzetno agresivni i kod kojih je ishod lečenja nešto lošiji. Srećom, ove forme tumora su i najređe. Ovaj tumor se najčešće javlja kod osoba starije životne dobi, ali se može naći i kod osoba u tridesetim godinama, a najčešće se javlja na koži glave, vrata, ramena, leđa i šaka jer su te regije najčešće izložene štetnom dejstvu UV zračenja. 

Prevencija i vrste

Što se prevencije tiče, važe sve generalne preporuke koje važe zaštitu od štetnog UV zračenja ( izbegavanje suncanja u period od 12-17h, zaštitna odeća od prirodnih materijala, kreme sa visokim faktorom zaštite, naočare za sunce,i korišćenje solarijuma koje je potpuno zabranjeno) , ali najvažnije je ukolilko dođe do promene na koži, javiti se na vreme plastičnom hirurgu jer je tada ovaj tumor izlečiv u potpunosti. 

Danas se u laboratorijama istražuje set gena koji su odgovorni za finu regulaciju i čiji poremećaji i mutacije dovode do nastanka ovog karcionoma, ali najveću ulogu ima štetno UV zračenje. Ova vrsta tumora se nešto češće javlja kod osoba muškog pola, i kod osoba sa svetlom kosom, kožom i očima. 

Postoji desetak podtipova i formi bazocelularnog karcionoma koji se različito prezentuju na koži, a neke od tih formi se ponašaju agresivnije sa destrukcijom okolnog tkiva, kada postoji mogućnost metastaziranja i kada svojim lokalnim rastom mogu da dovedu i do smrtnog ishoda. 

Operacija

U plastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji nakon hirurškog uklanjanja ove vrste tumora shodno onkološkim principima rekonstrukcija i očuvanje funkcije i prihvatljivog estetskog rezultata ne predstavlja izazov. Ipak, neopodno je da se pacijenti što ranije obrate lekaru jer što je tumor manji operativni tretman će biti manjeg obima i lakši za rekonstrukciju. 

 


 


 

Zakažite pregled kod dermatologa popunjavanjem Kontakt forme.


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde