Bazocelularni karcinom kože

Uzrok nastanka

Smatra se da su ultraviolentno (UV) zračenje, jonizujuće zračenje, hemijski agensi, imunska deficijencija i/ili supresija, glavni karcinogeni faktori za pojavu tumora kože pa i BCC. Petu kategoriju čine genetski defekti za koje se veruje da deluju tako što pojačavaju dejstvo jednog od četiri glavna karcinogena faktora. Virusna karcinogeneza ima udela samo kod imunodeficijentnih bolesti kao što je epidermodisplazija veruciformis. UV zračenje je najznačajniji etiološki faktor za nastanak BCC.
BCC se pretežno javlja kod osoba svetle puti, kose i očiju, a posebno su osetljive svetle osobe sklone pegama. U oko 92-94% slučaja javlja se na fotoeksponiranim regijama glave i vrata (zigomatična regija, čelo, nos, ušne školjke).
 
 
 
 

Klinički oblici

Početak BCC je obično nespecifičan i zbog toga ne pobuđuje odmah sumnju da se radi o tumoru. Evolucije je, sem u slučaju terebratnog oblika, veoma spore i može trajati mesecima pa i godinama. Najčešće počinje u vidu male ranice koja ne zarasta već se prekriva krastom, ili u vidu čvorića čiodine glave. Nastaje na aktinično izmenjenoj koži ili sasvim zdravoj koži. Po pravilu ne daje metststaze i ne zahvata semisluzokožu i sluzokožu. Postoji više kliničkih oblika:
 
Epithelioma basocellulare nodulare je najčešći oblik, počinje u vidu čvorića veličine čiodine glave, tvrdoelastične konzistencije, boje normalne kože ili lako presijavajuće. Tumefakt se sporo uvećava, a na površini se primećuju teleangiektazije. Tumor može narasti nekloliko centimetara, mada češće, posle nekog vremena, u centru tumora nastaje nekroza, koja se prekriva slabo adherentnom krustom, dok se po ivici vide sitni perlasti tumefakti.
 
Ulcus rodens počinje malom ranicom obično posle neke mikro povrede, ogrebotine i sl. Ranica je nepravilnog oblika, bezbolna, pokrivena prljavo žutom, braonkastom do mrkom krustom, koja povremeno otpada i zamenjuje se novom, a ranica ne zarasta već se postepeno širi i produbljuje. Ivice su nepravilne, oštre, u ravni okolne kože ili neznatno uzdignute.
Iz ulcus rodensa može da nastane ulcus terebrans prethodna ulceracija najednom počinje naglo da se širi i produbljuje izazivajući destrukciju okolnog tkiva. Destruktivni procesi su veoma jaki, tako da za kratko vreme zahvate kožu, mišićno tkivo ispod, krvne i nervne strukture, koštane elemente, dovodeći vrlo brzo do veoma opsežnih razaranja i unakaženja. Lokalizuje se obično u predelu lica i poglavine.
 
Epithelioma basocellulare superficiale se najčešće javlja na leđima i poglavini. Ima veoma sporu evolucije i može dostići nekoliko centimetara u prečniku. Manifestuje se u vidu plaža nepravilnog oblika, lako uzdignutih, transparentnih ili perlastih ivica. Površina mu je eritematozna sa ožiljnim ili atrofičnim arealima i sivkastim, umereno čvrstim prominencijama između kojih se mogu naći tačkaste erozije pokrivene krustoskvamama.
 
Epithelioma basocellulare sclerodermiformis se obično javlja na licu u vidu lako uzdignutog, bledožućkastog čvorića glatke površine, koji nije oštro ograničen u odnosu na okolnu zdravu kožu.
 
Epithelioma basocellulare pigmentosum se karakteriše tamnobraon do potpuno mrkom pigmentacijom koja je prisutna od samog nastanka tumora. Najčešće poprima osobine nodularnog ili nodozno-ulceroznog BCC. Češće se javlja kod osoba tamne kože, kose i očiju.
 
Sindrom nevoidnog BCC (syndroma Gorlin-Goltz) je redak nasledni oblik bazalioma, koji se javlja na licu ili trupu u vidu većeg broja tumorskih čvorića, boje normalne kože, glatke površine. Promene na koži su praćene anomalijama u razvoju koštanog sistemai/ili intelektualnim i drugim poremećajima.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i patohistološkog nalaza.
 
 
 
 

Lečenje

Hirurško uklanjanje tumora je metoda izbora za većinu BCC. Danas se sve više koriste hemohirurške, elektrohirurške i kriohirurške metode. Zračna terapija vrlo je uspešna i pogodna metoda za većinu oblika BCC. Manji bazaliomi se veoma uspešno uklanjaju elektrokoagulacijom, kriodestrukcijom tečnim azotom, kiretažom, razaranjem podofilinom, fluorouracilom ili kolhicinom.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Ivica Krinulović 05.04.2023

    Ja , imam na licu i nosu ružne rane nastale tako što ja u toku spavanj sam ogrebem. Svrab je neodoljiv. Takve rane imam na koži lica i ruku ( izloženih suncu ). Uglavnom noću je jek svrab. Molim Vas pomozite mi . Došao bih kod Vas na pregled!


  2. Eveliany 28.04.2012

    Retko svraćam na twitter ali sinoć sam bila prtinsua i učestvovala u anketi. Podržavam akciju. Još smo studirale kad je drugarica napipala ispod levog pazuha na dojci veliki čvor. Ima tome 4 godine. Doktori su bili iznenađeni odnosom njenih godina i veličinom čvora, ali i pored toga joj je u aprilu mamograf zakazan za oktobar. Njeno stanje se još prati'. Da bih pisala više o tome treba mi njena dozvola koju nemam. Ono što mlade devojke treba da znaju je da za rak na dojci nisu potrebne velike grudi, tu veličina nema ama baš nikakav značaj. Često uz kafu pokrećemo ovu temu, pa smo dobijale i razne komentare, otud i prethodna rečenica.


  3. anto 14.12.2009

    Imam jedno pitanje. . Kod mene iznad polnog organa su narasle kao dvije bradavice. . . Izpocetka je to bilo kao ranica koju sam ja par puta odkinuo. . . Ali samo na jednom mjestu. . . Poslije nekoga vremena su tu se stvorile 2. . . Sada je to naraslo odprilike 1cm. . . Zanima me da li je to nesto opasno. . . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde