Planocelularni karcinom kože

Uzrok nastanka

SCC nastaje pod uticajem više faktora, mada dominantno mesto ima UV zračenje. Naročita važnost se pripisuje kumulativnoj dozi UV zračenja, što se potvrđuje najčešćom pojavom spinalioma kod starijih osoba koje pretežni deo vremena provode na otvorenom. Posebno su osetljive osobe svetle puti sklone pegama i pojavi aktiničnih keratoza. Pored UV zračenja uticaj imaju i drugi faktori, kao što su jonizujuće i rendgen zračenje, česti i dugogodišnji kontakti sa nekim štetnim hemijskim materijama kod nekih profesija (katrani, smole, mineralna ulja, duvan). SCC nastaje, češće od drugih tumora kože, na mestima hroničnih iritacija i inflamacija kao što su nelečeni varikozni ulkusi, ožiljci od lupus vulgarisa ili opekotina i povreda, na mestima aktiničnih keratoza, leukoplakia i drugih prekanceroza. U zadnjih nekoliko godina ukazuje se i na značaj genetskog faktora.
 
 
 
 

Klinička slika

Početak razvoja spinalioma je obično neupadljiv. U preko 90% slučajeva razvija se na svetlosno eksponiranoj koži lica (nos, čelo, zigomatična regija, ušne školjke), donjoj usni, dorzumu šaka, a u 10% na koži drugih lokalizacija i sluzokoži usne duplje i genitalija. Na mestu prekanceroza i drugim predisponiranim promenama ili na naizgled nepromenjenoj koži nastaje neupadljiva infiltrovana promena hiperkeratotične, prljavo žućkaste površine ili verukoidni čvorić veličine nekoliko milimetara. Nastala promena raste brzo ili sporije ali sa znacima infiltracije u okolno tkivo. Spinaliom, nastao naizgled na nepromenjenoj koži ili sluzokoži, raste znatno brže i ranije daje metastaze od spinalioma koji nastaje na prekanceroznim lezijama. U daljem razvoju, tumor može da ispolji tendenciju pretežnog rasta u polje (egzofitični, papilarni tip) ili prema dubini tkiva (endofitični, nodularni tip). Ako dođe do egzulceracije radi se o uznapredovalom (ulcerozni tip) SCC kože.
Egzofitični spinaliom je čvorastog izgleda, obično pokriven prljavo žutom, crvenkasto smeđom do braonkastom keratotičnom naslagom. Tumor je čvrste konzistencije, bezbolan. Raste brže ili sporije i dostiže veličinu zrna graška, lešnika ili veću. Centar tumora lako nekrotizuje, nastaje ulceracija nepravilnog oblika, granuliranog dna, izbočenih i tvrdih ivica, infiltrovane okoline. Sa ivica i dna ponekad se mogu istisnuti želatinozni bledo žućkasti čepovi nekrotičnog tumorskog tkiva.
Endofitični SCC u centru se nekrotizuje od samog početka. Ivice tumora su tvrde, uzdignute. Palpacijom se utvrđuje čvrsta tumorska infiltracija na dnu ulceracije i nejasno ograničena infiltrovanost okolne kože ili sluzokože.
Oba tumora pokazuju sklonost ka metastaziranju. Metastaze se prvo javljaju u regionalnim limfnim čvorovima, a potom u udaljenim organima (pleura, jetra, kosti, bubrezi i nadbubrežne žlezde).
Prognoza je povoljna za većinu spinalioma. Procenat recidiva je oko 4%.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i patohistološkog nalaza.
 
 
 
 

Lečenje

Terapija izbora za većinu spinalioma jeste hirurško uklanjanje tumora in toto. Postoperativnu zračnu terapiju treba sprovesti kod loše diferentovanih oblika, kod oblika lokalizovanih na sluzokoži usne duplje i genitalija. Palijativna zračna terapija primenjuje se kod uznapredovalih inkurabilnih tumora. Kod zahvaćenosti limfnih nodusa vrši se hirurško uklanjanje i histološki pregled svakog izvađenog nodusa. Kod oblika sa metastazama se sprovodi hemoterapija.
Praćenje lečenih bolesnika sprovodi se 5 godina. Prve godine se vrši na 3 meseca, druge godine na 6 meseci i ostale tri godine jednom godišnje.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde