Trypanosomu brucei

Trypanosomu brucei je je protozoa, krvno-tkivni flagelat (poseduje bičeve-flagele). Protozoe su jednoćelijski mikroorganizmi koji imaju sve karakteristike ćelija eukariota. Trypanosoma cruzi poseduje jedno centralno postavljeno jedro, aksonemu, undulentnu membranu i flagelu.

Put prenošenja   

Trypanosoma brucei rhodesiense i Trypanosoma brucei gambiense uzrokuju bolest spavanja. Čovek se inficira ujedom ce-ce muve (tsetse fly). Može se preneti i transplacentarno sa majke na dete i transfuzijom krvi. Bolest se javlja u Africi, ali su osim domaćeg stanovništa ugroženi i turisti, lovci i druge osobe koje rade ili posećuju endemične delove Afrike.

Patološki (medicinski) značaj

Bolest spavanja ili afrička tripanozomijaza se karakteriše se poremećajima centralnog nervnog sistema, a pre svega ciklusa spavanja.

Prvi simptomi se javljaju 1-4 nedelje nakon infekcije. Prva faza je hemolimfatički stadijum. Na mestu ujeda muve se javlja bol i razvija se rana koja se naziva šankr. Ovu lokalnu promenu prate povišena telesna temperatura, teška glavobolja, iritabilnost, uvećani limfni čvorovi i bolovi u mišićima i zglobovima. U nekim slučajevima se javlja i urtikarija. Kada parazit pređe u centralni nervni sistem (CNS) nastaje neurogena faza koju karakterišu psihički poremećaji u vidu konfuzije, promena ponašanja, nerazgovetnog govora, kao i rigidnost mišića, otežano hodanje i otežana koordinacija pokreta. Poremećaj ciklusa spavanja je glavno obeležje neurogene faze i po tome  je bolest i dobila ime. Danu je oboleli pospan, somnolentan a noću ima nesanicu. Na kraju se mogu razviti stupor i koma. Ukoliko se blagovremeno ne leči, bolest se može fatalno završiti za nekoliko nedelja ili meseci.

Trypanosoma brucei gambiense izaziva hronični oblik bolesti i simptomi i znaci se mogu pojaviti i nekoliko godina nakon infekcije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamaneze, kliničke slike, pregleda krvi, biopsije kože i lumbalne punkcije.

Lečenje

U prvoj fazi bolesti se primenjuju pentamidine i suramin. Ukoliko parazit ipak pređe u CNS ordiniraju se melarsoprol ili eflornitin. Veoma je važno bolest dijagnostikovati i lečiti što je pre moguće.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde