Trypanosoma cruzi

Trypanosoma cruzi je protozoa, krvno-tkivni flagelat (poseduje bičeve-flagele). Protozoe su jednoćelijski mikroorganizmi koji imaju sve karakteristike ćelija eukariota. Trypanosoma cruzi poseduje jedno centralno postavljeno jedro, aksonemu, undulentnu membranu i flagelu.

Put prenošenja

Parazit Trypanosoma cruzi izaziva Šagasovu bolest, a prenose je stenice. Drugi važni rezervoari su psi, mačke, štakori i drugi sisavci.

Stenice iz roda Triatoma, Rhodinius i Panstrongylus (kissing bugs) se hrane krvlju čoveka a putem fecesa oslobađaju tripomastigote blizu mesta ujeda. Zatim tripomastigote ulaze u organizam i ulaze u ćelije gde se razmnožavaju i prelaze u cirkulaciju i tako odlaze u različita tkiva. Stenice se inficira opet ujedom čoveka i tako se krug infekcije zatvara. Infekcija se može preneti i transfuzijom krvi, transplantacijom ili tokom trudnoće kroz posteljicu.

Patološki (medicinski) značaj

Šagasova bolest je zoonoza koju izaziva Trypanosoma cruzi i najčešće se javlja u Meksiku, Središnjoj i Južnoj Americi. Šagasova bolest ima dve faze, akutnu i hroničnu. Akutna faza može proći bez simptoma ili su simptomi veoma blagi. Ako simptomi postoje onda su to otok i crvenilo na mestu ujeda insekta prenosioca infekcije i uvećanje regionalnih limfnih čvorova. Nekada može doći do oticanja jednog kapka. Kako se parazit širi po telu tako se razvija visoka telesna temperatura i generalizovana limfadenopatija, u nekim slučajevima nastaje i hepatosplenomegalija (povećane jetra i slezina). Zatim može nastati remisija akutne faze i počinje hronična faza koja može biti asimptomatska i godinama. Kada se simptomi pojave onda se bolest manifestuje u vidu srčanih aritmija koje mogu da rezultiraju iznenadnom srčanom smrti ili u vidu kardiomiopatije i poremećaja digestivnog trakta. Može se razviti kongestivna srčana insuficijencija. Javljaju se poremećaji gutanja zbog uvećanog jednjaka, malnutricija, bol u abdomenu, opstipacija (zatvor).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda krvi, nalaza uzročnika u krvi, seroloških testova (RVK).

Lečenje

U akutnoj fazi se primenjuje benzindazol ili nifurtimox, ako dođe do hronične faze terapija je simptomatska.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde