Fasciolopsis buski

Fasciolopsis buski je trematoda (metilj). Trematode su helminti oblika lista. Telo im je prekriveno zaštitnim omotačem, tegumentom, preko kojeg se vrši apsorpcija hranljivih supstancija posredstvom mikrovila ispod kojih se nalaze mitohondrije, pinociti i druge strukture koje omogućavaju apsorpciju. Ispod tegumenta se nalazi više slojeva mišića.
U crevima domaćina sazrevaju u odrasle jedinke koje dostižu 20 do 75 mm.

Put prenošenja

Nezrela jaja se izbacuju stolicom i dospevaju u vodu gde sazrevaju i infestiraju intermedijarne domaćine-puževe. Čovek i životinje (uglavnom svinje) se infestiraju konzumiranjem kontaminirane vode i slatkovodnih biljaka.

Patološki (medicinski) značaj

Fasciolopsijaza je oboljenje koje nastaje infestacijom trematodom Fasciolopsis buski i  javlja se u Aziji u regijama gde je razvijeno svinjogojstvo i gde stanovništvo konzumira slatkovodne biljke.

U većini slučajeva je infestacija blaga i asimptomatska. Kod težih, javljaju se proliv, bol u abdomenu, malnutricija, povišena telesna temperatura, ascit (prisustvo tečnosti u trbuhu). Kao komplikacija može nastati intestinalna opstrukcija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalaza jaja i uzročnika u stolici.

Lečenje

Lek izbora je prazikvantel, koji se primenjuje u jednoj dozi.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde