Fasciola hepatica

Fasciola hepatica (veliki ovčiji metilj) je trematoda (metilj). Trematode su helminti oblika lista. Telo im je prekriveno zaštitnim omotačem, tegumentom, preko kojeg se vrši apsorpcija hranljivih supstancija posredstvom mikrovila ispod kojih se nalaze mitohondrije, pinociti i druge strukture koje omogućavaju apsorpciju. Ispod tegumenta se nalazi više slojeva mišića. Odrasle jedinke Fasciolae hepaticae dostižu dužinu od 30mm. Poseduje dve pijavke (trbušnu i usnu) kojima se vezuje za sluzokožu creva.

Put prenošenja

Primarni domaćini su ovce i stoka. Prelazni domaćin je puž. Čovek se inficira konzumiranjem kontaminirane vode i hrane. Larve iz creva odlaze u jetru, gde sazrevaju i kao podrasle jedinke prolaze kroz žučne puteve i ležu jaja koja opet dospevaju u tanko crevo i počinju novi ciklus.

Patološki (medicinski) značaj

Fasciolijaza je oboljenje koje uzrokuje  Fasciola hepatica. U polovini slučajeva infestacija prolazi asimptomatski. Najčešće se javljaju povišena telesna temperatura, bol u abdomenu, hepatomegalija (uvećana jetra), malaksalost, mučnina, povraćanje, proliv, nekada žutica, gubitak apetita i telesna težine, urtikarija.

Kod hronične infkecije može nastati holangitis sa bilijarnim kolikama, ređe simptomi pankretatitisa.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda krvi i stolice, nalaza jaja u stolici ili duodenalnom soku, seroloških testova, ispitivanja funkcije jetre, ultrazvuka i CT-a (skener).

Lečenje

Primenjuju se antihelmintici i to: bitionol, prazikvantel ili triklabendazol.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde