Balantidium coli

Balantidium coli je protozoalni parazit koji parazitira u debelom crevu čoveka. Protozoe su jednoćelijski mikroorganizmi koji imaju sve karakteristike ćelija eukariota. Javlja se u dva oblika: vegetativni i cistični.

Put prenošenja

Primarni domaćini su svinje. Čovek se inficira konzumiranjem kontaminirane hrane i vode. U rizične grupe spadaju osobe koje dolaze u kontakt sa svinjama, đubrivom i kontaminiranom vodom. Obolevanju doprinose i malnutricija, ahlorhidrija i oslabljen imunitet.

Patološki (medicinski) značaj

Balantidijaza je oboljenje koje izaziva protozoalni parazit Balantidium coli koji napada kolon (debelo crevo). Veći broj slučajeva prolazi asimptomatski, a ako se simptomi jave, balantidijaza se manifestuje prolivom koji može biti, vodenast, može da sadrži primese krvi i mukusa, zatim se javljaju mučnina, povraćanje, bol u abdomenu, gubitak apetita i telesne težine, glavobolje, razvija se kolitis, a kod težih oblika i teži gubitak tečnosti i elektrolita odn. dehidratacija. Kao komplikacija može nastati perforacija creva.

Osim balantidijaze Balantidium coli može da uzrokuje i uretritis, cistitis i pijelonefritis.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda stolice, urina i kolonoskopije.

Lečenje

Ordiniraju se antibiotici, tetraciklini su lekovi izbori, a alternative su metronidazol, lodoquinol, nitazoxanid. Pored toga primenjuje se simptomatska terapija, pre svega nadoknada tečnosti i elektrolita.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde