Savremene metode izbeljivanja zuba


Izbeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje belja. Samo izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i može značajno da poboljša izgled. Američka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: „Beljene zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbeljivanja zuba.

Tehnika beljenja zuba u ordinaciji laserom (In office bleaching)

Ova tehnika podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji, pri čemu se koriste izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom mekih tkiva i aktivacijom gela laserskim zrakom. Procedura je kratkotrajna.

Tretman traje 30 - 45 minuta, a rezultati su 2 - 4 nijanse svetliji zubi.

Efekat beljenja nije trajan i treba ga ponoviti posle 6 do 12 meseci.

izgled-zuba

Tehnika kontrolisanog kucnog izbeljivanja zuba (home bleaching)

Ovo je procedura pri kojoj se pacijentu u ordinaciji nakon uzimanja otisaka vilica izrađuju udlage (tray-evi) za zube, koji služe kao nosači gela za izbeljivanje u kućnim uslovima.

Ova procedura je veoma bezbedna i jednostavna jer se koriste gelovi za izbeljivanje slabije koncentracije renomiranih svetskih proizvođača (Dentsply, Vivadent, Ultradent – na bazi karbamid - peroksida u nižim koncentracijama,10-22%.), koji ne oštecuju meka tkiva. Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako sam izbeljuje svoje zube, noseći aplikacioni tray napunjen gelom tokom noći ili dana dolazeći na povremene kontrole kod stomatologa.
U tray se aplikuje mala količina gela i nosi se u toku noći.

Proces beljenja traje 7 - 10 dana.

Efekat traje oko godinu dana, nakon čega je potrebno ponoviti postupak radi održavanja postignute nijanse zuba.

Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbeljivanja rezultati nastupaju postepeno a za vreme izbeljivanja neophodna je apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih materija (kafa, čaj, koka-kola, crno vino itd.).

zubi-gel upotreba-gela

Neželjene pojave prilikom beljenja zuba

Kao neželjene pojave prilkom beljenja zuba treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladnoću koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima se savetuje pacijentu smanjenje učestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova pojava je uvek prolaznog karaktera.

Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba (nakon najmanje dve nedelje) treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba.

Autori:
dr stomatologije Stevan Conić
dr stomatologije Zoran TačićŽelite da zakažete pregled kod zubara? Popunite kontakt formu i pošaljite nam svoj upit i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.Podeli tekst:

Dr Stevan Conić je stomatolog na specijalizaciji iz ortodoncije. Iako mlad, nadaleko je poznat o izuzetnim rezultatima u radu. Osnovao je svoju stomatološku ordinaciju.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde