Umnjaci kao problematični zubi


umnjak
 
Umnjak predstavlja osmi i poslednji zub koji raste u vilici. Obično niče u trećoj deceniji života. Predstavlja ostatak evolucije, kada je ljudima bio potreban za mlevenje i drobljenje tvrde hrane. Danas su oni, zbog načina i vrste konzumiranja hrane, izgubili svoju svrhu. Umnjaci često izazivaju mnoge probleme u ustima i zbog toga ćete se u jednom momentu morati suočiti sa njihovim vađenjem.

Problemi koje stvaraju umnjaci i njihovo vađenje

S obzirom na lokaciju umnjaka, teže ih je održavati i prati. Često guraju susedne zube i prave gužvu u vilici. U takvim slučajevima, dobro je izvaditi ih što je pre moguće, kako bi se sprečili potencijalni problemi. Ako se oko umnjaka napravila cista, ona ugrožava i susedne zube. Takvo vađenje je komplikovanije jer je cista praktično rupa u kosti, i na tom mestu je kost dosta tanja. 
Slična je situacija i sa umnjacima koji nemaju mesta da niknu i tada se oko njih pravi infekcija. Ako je infekcija uporna, ona može izazvati destrukciju kosti. U slučaju “dislokacije”, umnjak može rasti u stranu, ispod gingive, pritiskajući korene susednih zuba i prouzrokujući velike bolove. Ipak, ako raste daleko od zubnog niza može mirovati i u tom slučaju ga samo treba redovno kontrolisati. 
Umnjake je neophodno vaditi i ukoliko prilikom svog nicanja sabijaju postojeće zube. To se jasno može videti na rendgenskom snimku vaših zuba (ortopana).
Umnjake je najbolje vaditi dok se koren zuba i vilica još nisu u potpunosti razvili, a to je oko dvadesete godine života. Ukoliko se to učini kasnije, postoji verovatnoća da će oporavak duže trajati jer je tada vilica tvrđa.

Post - operativni postupak vađenja umnjaka

Nakon vađenja umnjaka postoji post- operativna procedura koje je neophodno držati se. Na ranu se stavlja gaza i trebalo bi tako da stoji desetak minuta, kako bi se sprečilo krvarenje i podstaklo zgrušavanje. Rana se ne sme ispirati 24 časa nakon vađenja i narednih dana ne bi trebalo dirati ranu. Zabranjena je svaka vrsta sisanja, kao što je pijenje na slamčicu, ili pušenje, da se ne bi poremetio ugrušak. Često se prepisuje i upotreba sredstva protiv bolova, kako bi se ublažila neprijatnost, a preporučuje se i stavljanje hladnih obloga na obraz, da bi se smanjilo oticanje. Moguća je upotreba antibiotika, kako bi se sprečila pojava infekcije na mestu ekstrakcije.

Da li je vađenje umnjaka neophodno

Stomatolozi često preporučuju vađenje umnjaka. Protetičari se ne slažu sa ovim mišljenjem, i vađenjem zdravih zuba, jer će umnjaci možda nekakda u budućnosti biti dobri nosači za mostove i proteze.
U slučaju da umnjaci rastu normalno, i ne ugrožavaju susedne zube, vaš stomatolog će proceniti da li je uopšte neophodno njihovo vađenje. Kod nekih ljudi, ako ih dobro održavaju mogu trajati i godinama.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde