Zubne proteze

Bezubost pored umanjivanja estetike lica predstavlja i poremećaj funkcija žvakanja i govora, što u velikoj meri doprinosi gubitku kvaliteta života. Imperativ u savremenoj stomatologiji  je nadoknada, makar i jednog izgubljenog zuba, jer takav gubitak predstavlja narušavanje  dinamike čitavog sistema usta, zuba i donje trećine lica i vodi daljim patološkim promenama.

Protetske nadoknade se grubo mogu podeliti:
  • na nepokretne (fiksne)
  • pokretne (mobilne) radove
Kada broj i stanje preostalih zuba nisu zadovoljavajući za izradu fiksnog rada, tj. nadoknade koja se ne skida i ne vadi iz usta (krunice i mostovi), pristupamo izradi mobilne nadoknade (proteze).

Dentalna proteza može biti:  totalna ili parcijalna u zavisnosti od toga da li govorimo o potpunom ili delimičnom nedostatku zuba.

Parcijalna proteza

Klasične akrilatne proteze sa žičanim kukicama se danas smatraju privremenim rešenjem krezubosti, iako se još uvek često izrađuju i nisu zaboravljene kao protetsko pomagalo, pre svega zbog svoje ekonomičnosti.

Valplast ili  “fleksibilne” proteze se izrađuju od posebne vrste akrilata. Najupadljivija karakteristika im je savitljivost i nedostatak žičanih elemenata. To im daje bolju estetiku od klasičnih akrilatnih proteza.

Nove tehnologije pojeftinile su izradu daleko kvalitetnijih i funkcionalnijih metalnih tj. skeletiranih proteza.

Skeletirane parcijalne proteze (“vizil”), imaju osnovu koja je  jednim delom od metala, a ostatak od akrilata. Ovakve proteze su redukovane veličine, gracilnije i znatno čvršće od klasičnih akrilatnih proteza. Smanjenje veličine naročito je važno kada je u pitanju gornja vilica, jer se značajno smanjuje osećaj stranog tela  i time veoma olakšava adaptaciju na nadoknadu. Zahvaljujući livenim kukicama umesto žičanih, prenos pritiska se obavlja preko preostalih zuba, tj. na prirodan, fiziološki način, a ne preko sluzokože koja za to nije predvidjena, što je slučaj kod parcijalne akrilatne i totalne proteze.

U okviru izrade skeletirane proteze moguće je umesto livenih kukica koristiti precizne vezne elemente, zglobne delove nalik drikerima ili pak dvostruke krune, koji protezu čine estetskom i veoma stabilnom nadoknadom. Ovakve proteze se sa pravom smatraju vrhunskim nadoknadama u domenu mobilne protetike.

Totalna proteza

Predstavlja protetsku nadoknadu koja ima za cilj da nadomesti gubitak svih izgubljenih zuba u ljudskim ustima, da ispuni prostor koštanih grebena ukoliko su oni resorpcijom umanjeni ili nestali i tako uspostavi izgubljenu funkciju u ustima.

Totalne zubne proteze nadoknađuju pacijentu anatomski i funkcionalni nedostatak više nego bilo koja druga proteza (oko, uho, nos, udovi). Pojednostavljeno rečeno, totalnim protezama pacijent dobija osećaj potpune nadoknađenosti izgubljenih tkiva i funkcija. Nažalost, navikavanje na nju ponekad nije lako i zahteva strpljenje da se prevaziđe osećaj stranog tela i savlada govor i žvakanje sa nadoknadom. Takođe, savremeno rešenje je da stabilizaciju totalne proteze, naročito donje, možemo poboljšati  kombinacijom sa mini implantatima kada se proteza fiksira za vilicu posebnim sistemom drikera.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. dragica 20.03.2015

    Sta u slucaju alergije na akrilatnu protezu, a imam i osteoporozu, dosta su razredjene vilicne kosti, godinu dana tragam za resenjem meni velikog problema, ali bez uspeha,


  2. tool 19.12.2009

    Vrlo zanimljivo, hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde