Marihuana

Marihuana je najčešće korišćena droga u svetu i kod nas. U svetskom žargonu postoji preko 200 naziva za marihuanu, a kod nas se najčešće koriste termini: trava, vutra, sit, pot, gandža, mara.

Izgled

To je zelena, braonkasta ili siva mešavina sitno isecakanih suvih cvetova, lišća, stabljika i semenki Indijske konoplje koja se naziva Cannabis sativa. Liči na finije ili grublje izrezan duvan karakterističnog mirisa na sušeno seno čijim se gorenjem oslobađa jak, lagano sladunjav, miris zapaljenog suvog lišća.

Hemijski sastav                                                                                                    

Marihuana se dobija preradom lišća i cveta (rezanje, sušenje, mlevenje) biljaka konoplje: Cannabis sativa, Canabis indica, Canabis ruderalis. Kanabis je jednogodišnja biljka (muška i ženska) u obliku grma visokog jedan do dva metra. Delovi biljke pripremljeni za upotrebu sadrže 4 -12% aktivnog sastojka.

Glavni sastojak u marihuani (pored još 400 drugih sastojaka) je jedinjenje THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). Membrane određenih nervnih ćelija sadrže proteinske receptore koji vezuju THC koji se apsorbuje u masnom tkivu u različitim organima. Kad se smesti, THC otpušta seriju ćelijskih reakcija koje menjaju stanje svesti. Efekti marihuane zavise od jačine i potencije THC-a koji sadrži. Jačina droge se meri s obzirom na prosečnu količinu THC-a. Marihuana prosečno sadrži oko 3% THC-a.

Način upotrebe

Obično se puši umotana u cigarete (koje se zovu džoint) ili u luli (nargila). Ima jači miris od duvana u cigareti, kao i od duvana u luli. Za razliku od duvana, dim marihuane se ne filtrira i prilikom pušenja duže se zadržava u plućima. Poslednjih godina u cigarete marihuane se stavljaju i druge droge kao što je crack kokain, izmrvljene tablete, što se naziva hemija. Neki korisnici marihuanu uzimaju sa hranom ili je piju kao čaj.

Efekat

Marihuana je najblaže i najslabije halucinogeno sredstvo. Efekat se primećuje nakon nekoliko udahnutih dimova, dostižući maksimum nakon 15-30 minuta. Delovanje jedne ispušene cigarete traje dva do tri sata. Popijena ili pojedena, marihuana ispoljava efekat nakon pola sata sa dužinom trajanja tri do šest sati.

Nekada delovanje liči na početne efekte alkoholnog pijanstva. Aktivni sastojak droga, THC, koji se nakon ulaska u telo, nošen krvotokom, veže za kanabinoidne receptore u mozgu. Najviše ovih receptora se nalazi u delovima mozga zaduženih za pamćenje, razmišljanje, koncentraciju, percepciju, osećaj zadovoljstva, koordinaciju pokreta. Zato se javljaju problemi u kratkotrajnom pamćenju, smanjena sposobnost koncentracije i učenja, promenjena percepcija stvarnosti i to naročito vremena (osoba ima utisak da vreme protiče sporije), povišenje senzibiliteta - naročito kada se radi o bojama, ukusu i muzici, zatim poremećaji ravnoteže i koordinacije pokreta, a pri uzimanju većih količina kanabisa može doći i do snažnih halucinacija. Rad srca je ubrzan, krvni pritisak povišen. Javlja se sušenje usta, oči su crvene sa proširenim zenicama.

Što se tiče uticaja na raspoloženje i ponašanje, konzumiranje marihuane izaziva euforiju sa hiperaktivnošću, pojačanom govorljivošću, osećajem bezbrižnosti uz bezrazložno smejanje, ali isto tako može izazvati anksioznost i napade panike, a halucinacije mogu biti izrazito neugodne i zastrašujuće.

Nakon završetka delovanja korisnik pada u stanje pospanosti. Nakon prestanka efekata može se javiti amotivacijski sindrom - nedostatak bilo kakvog interesa i motivacije. Tolerancija na ove droge se ne razvija. Pri dužem uzimanju javlja se umerena psihička zavisnost, a kod korisnika dolazi do gubitka inicijative, neaktivnosti, nesanice ili redukovane dužine spavanja. Prisutna je nebriga za spoljni izgled, ličnu higijenu i odevanje, a rasuđivanje i pamćenje je delimično oštećeno.

Onaj ko redovno puši marihuanu ima respiratorne probleme slične onima koje imaju pušači duvana: svakodnevno kašljanje i iskašljavnje šlajma, simptome hroničnog bronhitisa i česte prehlade. Osim prisustva THC-a, količina katrana koji udahnu pušači marihuane i nivo karbon monoksida koji se apsorbuje su tri do pet puta veći nego kod pušača duvana. Dugotrajno pušenje marihuane izaziva oštećenje ili uništenje plućnog tkiva što dovodi do abnormalne funkcije pluća kao i do emfizema i raka pluća i disajnih puteva.

Upotreba marihuane izaziva ubrzani rad srca i povišen krvni pritisak. Najnovija otkrića ukazuju da pušenje marihuane i istovremeno intravenozno uzimanje kokaina prouzrokuju preopterećenje kardiovaskularnog sistema. Dugotrajna upotreba marihuane stvara promene u mozgu slične onima koje stvara dugotrajno konzumiranje većine drugih droga.

Kod nekih korisnika koji dugo uzimaju marihuanu vidljivi su nagoveštaji gubitka motivacije. Takve osobe ne zanima šta se sa njima dešava, nemaju želju za svakodnevnim radom, premoreni su i zanemaruju sopstveni izgled. Oni koji rade ili idu u školu postižu slabe rezultate. Upotreba marihuane među mladima osnovnoškolskog uzrasta prouzrokuje slabiji uspeh, devijantno ponašanje, delikvenciju i agresivnost, suprotstavljanje i loše odnose sa roditeljima, druženje sa delikventima i uživaocima droga.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 44

 1. Marko 27.02.2024

  Ovaj "roditelj" što je u top komentarima, treba na fino psihičko liječenje, ne slažem se da je marihuana toliko zdrava koliko se veliča, ali da napišeš komentar pušite cigarete i pijte alkohol a kao nemojte samo marihuanu... Znači čovjek pametuje nemojte ovo, ono, a složi 2 poroka još gora od tog. Problem je što su ta 2 poroka najgora alkohol i cigarete su izazvale više smrtnih slučajeva i problema nego marihuana.. Znači vi samoprozvani inženjeri, doktori ili kako već nemojte preuveličavati stvari i puno toplu vodu izmišljati. Ništa nije zdravo uzimati u velikim količinama, a ovi samoprozvani doktori što nemaju blage veze i promovišu dosta gore i štetnije stvari, predlažem im da završe medicinski fakultet i da se malo Bogu pomole a ne da sole pamet i glume neke mudrace..


 2. Sova 02.01.2024

  Za informaciju svima do kojih još nije stigla struja. Dana 2.12.2020. je kanabis zvanično izbrisan s liste ''opojnih droga'', od strane nadležne komisije UN, koja ga je nekada i ubacila na taj spisak i proglasila prohibiciju. Sve zemlje potpisnice generalne rezolucije UN-a su u obavezi da poštuju odluke. Korumpirani sistemi će nastojati da što duže ćute o tome, jer je medicina vrlo dobro monetizovana u saradnji s farmako mafijom. Kad teški pacijent odbije ubijanje hemio terapijama i spaljivanje zračenjem, pa se okrene konoplji i za pola godine mu u nalazima piše ''spontana regresija kancerogenog tkiva'', da vidim tog medicinskog mangupa koji ce navući bijeli mantil i dokazati suprotno! Lično sam se uvjerio u taj slučaj. A, radi se o pacijentu iz porodice doktora. Ne pada im na pamet da o tome javno progovore, jer je dobar dio medicinara ostao zalupan gordošću, a i dobrim materijalnim interesom.


 3. Oko Grom 25.11.2023

  Do polovine top , od polovine ćorak . I od kud kanabis u medicinske svrhe , NI SLUČAJNO TO DOZVOLIT . Da i to bijela mafija , ma bijeli grobari udare tapiu ili apoteke . Kad se legalizuje ODBI bijeli mafijaši svi mogu sve . Taman posla da oni ubiraju , a 70 godina mašu lažima protiv kanabisa uzgred koristim 43 god bez prekida tu odprilike 4% thc evo me ko top Imam puno inspiracije u svemu . Nisam od onih kreativnih (= kreteni).


 4. Roditelj 19.06.2023

  marihuana je DROGA i nista vise.Svi sto konzumiraju i sto komentarisu i kazu da marihuana leci traze samo opravdanje za sebe..ja sam doktor i imam mnogo pacijenta koji su lecili rak sa marihuanom{ne medicinskom} i NIKO se NIJE IZLECIO.Pacijent koji je kvadriplegicar uzima redovno po nekoliko na dan da bi spavao dobro i kako ne bi imao grcevE u noge,i na kraj on IMA grceve i NE spava ni tri sata u noc.Znaci da marihuana NE pomaze.Imam dete od sestru koje konzumira i nema motivacuju ,ima samo ideje ali nista ne ostvari,upisao je dva fakulteta i nijedan nije zavrsio,sve sta pocne nista ne zavrsi,stalno je verbalno agresivan prema bliznjima,Gospodin magistar koji konzumira redovno i tvrdi da je dobro neka da svojoj deci slobodno ali takve gluposti da ne prica.Svakako imamo probleme sa decom u ove generacije pa jos neko "kao skolovan"magistar da tvrdi takve nebuloze.To je sramota.MARIHUANA JE DROGA i niko ne moze to da porekne.Mogu samo da se uveravaju sebe u to i da se lazu sami sebe


 5. Luka 01.03.2023

  Objasnicu vam par stvari zavrsio sam psihologiju i radim u institutu za lijecenje zavisnosti, marihuana kao marihuana ne liječi ništa može samo pogoršati stanje postoje posebno uzgajane vrste kanabisa koje samo pomažu u liječenju određene bolesti jedini pozitivan sastojak u marihuani je CBD. Marihuana posle odredjenog vremena izaziva psihoze, anksioznost,derealizaciju depersonalizaciju i jos mali milion psihickih poremecaja, istina da je cigareta stetnija od marihuane sto se tice hemijskih sastava ali od cigarete sigurno necete poludjeti niti psihicki posrnuti, svi ovi ovdje u komentarima koji "seru' da se tako izrazim a konzumiraju marihuanu su ljudi koji pronalaze utjehu da je marihuana nešto dobro, zapravo i sami dozivljavaju derealizacije napade psihoza tripove kada ti dodje "au brate imao sam trip da sam vidio sundjer boba" on misli da je dozivio trip zapravo je dozivio psihoticni napad njemu je to do "jaja' nemojte konzumirati marihuanu jednog dana cete doci da se lijecite na institutu jer nam svakodnevno dolaze momcici od po 20tak godina koji dozivljavaju psihoze i koji su kako oni to pojasnjavaju u mehuru "odvojeni od realnosti" batalite se corava posla pusite cigare pijte alkohol umjereno bolje to nego marihuana jer marihuana je DROGA shvatite to je DROGA i koliko god da neko misli nisam narkoman ako pusim travu, jesi narkoman si i ako konstantno uzimas treba ti liječenje jer ti nemaš svoj život ako u tome pronalaziš neki užitak...pozz ljubi vas brat psihilog


 6. Ivan 24.06.2022

  samo ukucajte na netu poznate naucnikekoji su koristili travu,kox,lsd itd.Najveca imena i umovi od Frojda do Bil gejts


 7. Valentin grgurić 08.06.2022

  Hvala na savetima ja li;no nikad nisam koristio ni kanabis i ni[ta kao droge.ali kažem ne lupajte gluposti Ambasador SAD je rekao o kanabisu da kid njuh niko nije umro od Kanabisa ali su umrli od duvana i Alkohola.Hvala.


 8. Mića ćomi 14.01.2022

  Bolje vutra nego pljuge!


 9. Djape 18.07.2021

  Prvo i osnovno je kada koristite bilo šta da li je to hrana piće trava otvorite svoj um i razmislite kako to deluje na vas jer svaki organizam je drugačiji tj. kada koristite hranu piće travu ti utiče na naš organizam i on ima svoje reakcije na to. Kada se prejedem imam muke sa stomakom, prepijem nije mi psihofizički dobro, prepušim nije mi psihofizički dobro, ali kad konzumiram onoliko koliko mi prija svaka stavka mi legne, sa ishranom sve zavisi od vremena tj. Šta jedem zimi i šta leti, šta pijem zimi a šta leti takodjer više mogu da popijem zimi nego leti a i da pojedem jer tako mom organizmu više prija a što se tiče vutre pošto sam sada u većoj i stresnijoj situaciji perioda mog života prija mi da zapalio ponekad da uzmem par dimova i da se opustite predveče da zaspim kao beba i probudim se ka preporođen jer vutra deluje opuštajuće na nervno i psihičko stanje. Najbitnije je da se koristi sve onako kako će vašem telu i duhu primati i to je to ne treba sa ničim preterivati. Nažalost postoje ljudi koji jednostavno preteruju sa tim stvarima ne razmišljajući kako uopšte utiče na njih ne bitno da li su koristili hranu piće vutru ili bilo šta drugo i to pravi naravno problem. Ja znam gomilu ljudi kojima ne prijaju te stvari i utiču loše na njih ni kroz priču koje smo imali nisu regulisali konzumaciju a kamoli prestali iako bi baš to i trebali po mom mišljenju. Inače pijem i duvam od svoje trinaeste imam 41 godinu izgledam kao da imam 30 bavim se biciklizmom vozim po 20 do 50 kilometara dnevno i prestao sam pušiti pre 6 godina jer mi jednostavno nije više prijalo. Hvala i pozdrav svima


 10. MARKO HASIS 28.05.2021

  Ima li nas jos!!!


 11. milica 23.10.2020

  Vutra na svakoga deluje drugačije, ne tripujte se,zavisi od vaše malenkosti


 12. MILEVUKCEVIC 26.09.2020

  Marihuana je zlo i siguran put unistenja covjeka i njegove srece kao i sve ostale droge i vidovi zavisnosti -duvan ,alkohol,kocka... Borimo se komentarima, pricom i licnim primjerima jer puno mladih budu zavedeni i stradaju od strane bezobzirnika koji se bogate na necijoj nesreci.


 13. Ivana Prokic 11.09.2020

  Da li je moguće da dok se suši jedno 500 kg trave taj miris mi smeta kijam od njega i ja i deca?


 14. Stefan 06.08.2020

  Citam komentare i krstim se ja razumem da su ovde neki protiv trave ali to ne znaci da mozete da mi tvrdite da je to droga ili stetna po zdravlje... Pusim travu 10tak godina od svoje 17te u pocetku tj prvi put kad sam je probao imao sam neke tripove i to ali to je jer su me drugari zezali ali posle drugi put kad sam uzeo toliko me je opustilo bukvalno sam prodisao. Jer canabis leci 52vrste raka dok cigareta pravi isto toliko bolesti od raka.... Meni ne moze niko nista da orica jer sam Asmu izlecio time. Koristio sam pumpicu posle nekog vremena konzumiranja trave bronhije su mi prosirene i Asme vise nema ! Vec 8godina nemam problema s disanjem.. A da vam ne pricam koliko dokaza imam i koliko osoba poznajem koji su izlece i od vutre od pusenja a da ne pricam o kapima ili caju... Tako da samo ce hejter koji je tako naucen jer je zatupljen od strane roditelja i ostalih vutromrzca komentarisati lose o biljci ovoj... Opet ne mogu da kazem da je svaka travka sto se marihuane tice zdrava jer opet morate znati ko je gajio kako je gajio cime je prskana i td. Ako je prskana misomorom heroinom ili raid-om za komarce onda moze da dodje do ostecenja delova malog mozga ili slicno ako je prskana nekim biljnim preparatima koji su stvoreni samo za tu svrhu i koji su 100% natural glavom mogu da garantujem da je to jedna od najzdravijih biljaka na svetu !! A vi hejteri samo jedite tablete i pricajte mi jos ovakve gluposti. Bez vas bi svet bio dosadan realno ovako bar imamo kome da se smejemo 🤣 Veliki pozdrav za sve koji podrzavaju NATURAL 🙏🙏🙏


 15. Obican 04.08.2020

  Citam ove komentare i misli da ovi uzivaoci misle da to nema posledice nego oni sebe opravdavaju sa tim jer beze od odgovornosti, kada je tako neka daju svojoj deci.


 16. Jelena 23.03.2020

  Živim sa mužem koji od 15 god. Konzumira marihuanu. Ukratko dobar za posao i drustvo, a za porodicu ne.


 17. dve čađave dvocevke 23.01.2020

  Travu pušim od 15-e godine sa kraćim pauzama. Poslednjih 10 godina pušim od 3 do 10 džointa dnevno. Nemam nikakvih fizičkih i psihičkih bolesti, imam odraslu decu koju sam sam iškolovao, jer sam samohrani roditelj, Imam privatnu firmu koja je uspešna, nisam neuredan, zapušten i prljav. Nikada nisam konzumirao druge droge. E, da! Imam skoro 50 godina života iza sebe. I šta ćemo sada?


 18. Sanja 17.07.2019

  Setite se kako su nas ubeđivali 70-ih godina prošlog veka da je margarin zdrav, a da moramo izbaciti svinjsku mast i puter (maslac). Nekoliko decenija kasnija brojna istraživanja su pokazala da je sve obrnuto. Setimo se kampanje oko štedljivih sijslica, dok se nije pročulo da sadrže živu i da nisu tako štedljive kako se tvrdilo. Poslednjih nekoliko godina nas ubeđuju kako je LED rasveta budućnost, ali zato svakodnevno čitamo naučna istraživanja koja pokazuju da nije tako. LED rasveta zrači, emituje tzv. "plavo svetlo" koje je štetno po ljudski vid i psihu.

  Tako isto sada imamo kampanju da je marihunana zdrava, kako je treba legalizovati i slobodno prodavati. Stvarno se pitam, što napisa neko pre mene, kuda ide ovo društvo i ovaj svet?

  Pre 100 godina su naši preci verovali da rakija sve leći, danas znamo da razara jetru. Strašno je da u eri savremene medicine imamo takvu pomamu nebuloza o tome da je droga zdrava. To što neko beži od realnosti života, pa utehu nalazi u rokanju džointa, to je samo njegov problem. To što u ovom društvu postoji stigma od odlaska kod psihologa ili psihijatra, jeste ozbiljan društveni problem. Mnogi zato "lek" traže u alkoholu i drogi, što je samo put u još veću duševnu (duhovnu), fizičku i materijalnu katastrofu. Bajka, da su cigarete gore od džointa, dolazi od onih koji imaju interesa da pričaju takve gluposti. To je kao da kažete kako je čašica rakije gora nego litru da popijete. Cigarete jesu veliko zlo, ali znam ljude koji puše po 20 ili 30 godina, pa su pored toga uspešni, savesni, uspešni roditelji i dobri prijatelji. Ali zato pogledajte bilo kog narkomana! Da li oni deluju kao uspešni ljudi?! Da se ja pitam, svakoga ko taj otrov diluje našoj deci, ja bih ga poslala na tešku robiju.


 19. Ništa više nije smešno 14.07.2019

  Čitam komentare, ali daleko od toga da se smejem, iako su neki više nego providni i smešni. Sportisti koju uživaju u marhuani (ha ha ha ha ha...), doktori nauka koji napreduju jer se redovno drogiraju, pa da li zaista verujte da iza takvih postova stoje takve ličnosti? Ja ne verujem!

  Kao neko koje trenirao plivanje 8 godina, znam da su nam strogo branili običan alkohol, cgarete, industrijske sokove, dok bi se za drogu letelo iz kluba. Imam jednog iz svog komšiluka koji roka tu marihunau, ma to je tuga videti ga. Neobrijan, živi u sobi koja izgleda kao kućna deponija, obučen "apa-drapa", i onda neko dođe i kaže mi nije to ništa. Lik nema posla, krade od roditelja novac, koji sami teško žive, i daje zadnji dinar za kesice trave. Ako to nije zavisnost - šta onda jeste?!?! Normalan čovek bi novac dao na hranu, tražio bi bilo kakav posao, ne bi se odavao drogi.

  Odgovorno tvrdim da svako ko ovde za sebe kaže "ja sam uspešan i koristim travu svaki dan" - glumi! To je moje mišljenje, ali svi znamo da je net postao mesto na kome se može napisati svaka moguća laž bez pardona. Ne postoji osoba, može komentar da bude od sto redova, koji me može ubediti da je trava zdrava. Šta je sledeće?

  Baš me briga šta je na Zapadu, ja živim ovde i ne želim da buem deo društva koje legalizuje svoju propast i zlo koje može da pogodi bilo koga. Neko će sutra reći "ajde da legalizujemo pedofiliju" ili "ajde da legalizujemo silovanje!" Dosta više! Neke granice moraju da postoje. Svi vi koji se drogirate, tim rečima bez uvijanja, nastavite po starom i nemojte posle da se čudite kada đavo dođe po svoje. Nas, ostale, ostavite na miru i nemojte tražiti da prihvatimo takav način života kao nešto pozitivno.


 20. Boki 14.07.2019

  Grozim se ljudi iz svog okružrenja koji govore kako je marihuna (žargonski vutra), nešto sasvim bezopasno, divno, oputšajuće itd. To je van pameti!!! Te iste ljude vidim na šta liče, zapušteni, pospani, sužene svesti i moći rasuđivanja, a veliko je pitanje i samo čistote toga što uzimaju.

  Kao neko ko u životu nije popio času alkohola, cigaretu popušio, jedino mogu da poručim da je biti STR8 nešto najlepše na svetu!!! Čuvajte svoje zdravlje i nemojte nasedati na laži dilera i konzumenata, kod kojih je to često autosugestija da umire svoju savest, jer ne postoji zdrava droga! Ne postoji zdrava cigareta! Ne postoji zdrav alkolhol (ovde govorim o teškoj žestini i preterivanju)! Ne postoji ništa lepše od zdravlja!

  Većina onih koji vam pričaju bajke o zdravoj travi, to čini tako jer beže od realnosti, i ne žele da se suoče sa činjenicom šta ta droga radi njihovom organizmu. Narode, obični slatkiši iz prodavnice su postali nezdravi (kada pogledamo koliko imaju šećera, veštačkih zaslađivača, raznih štetnih ulja i emulgatora), pa kako onda neko može za drogu da kaže da je zdrava.

  Uporedite samo komentare jednog alkoholičara i jednog uživaoca trave - identični su! Svaki tvrdi da mu je lepo, kako mu se (još uvek) ništa loše nije desilo, kako može da prekine kada hoće... Ma dajte molim vas, budimo ozbiljni! Takvim ljudima treba objasniti da štetne posledice dolaze sporo, da to nije nešto što se dešava danas za sutra, da se ti poremećaji ne mogu videti uvek golim okom.

  Posebno je strašno kada gledate decu koja diluju po ulici, decu koja su još uvek u razvoju a koriste to đubre, kao da nemaju roditelje, kao da nemaju pameti, Nažlost, živimo u vremenu kada su mnoge granice izbrisane, kada su mnoge stvari relativizovane do besmisla,. tako da više nije za čuđenje videti decu narkomane i dilere. Moja generacija se zgražavala nad knjigom "Mi deca sa stanice Zoo", dok danas to postaje realnosti nas koji smo sada roditelji, čija deca postaju antiheroji takvih priča, srećom moja nisu!

  Uvek treba reći jasno i glasno NE drogi (makar to zvali travom), cigaretama i alkoohlu! Nema diskuje, nema nikakih ubeđivanja da je to zdravo, nije to ništa, nego što dalje od takvih osoba i takvog društva. Na kraju svako od nas je dužan da prijavi organima ukoliko zna da neka osoba diluje, makar to bilo i nečije dete, čime činite veliku uslugu pojedincu i društvu. Za zdravljem i životom nema - kompromisa!


 21. Ficaa 30.12.2018

  Koristim već 3 godine i nikakvih zdravstvenih problema nemam kao i moj drug koji je koristi par godina. Slažem se da nekad može da odradi lose, tipa pojava straha, da kazem paranoje, ali to sve zavisi od vase psihe.


 22. Meri 24.02.2016

  Čitam komentare i nejasno mi je zbog čega su smešne ili neistinite samo priče ljudi koji imaju negativna iskustva sa njom. Kako uopšte možete da budete tako neodgovorni i da tvrdite da svako na isti način reaguje na upotrebu marihuane? Nekome koristi i prija ali je sigurno da ima i negativna dejstva. Mene, izvinite, ne treba niko da ubeđuje da nema loših strana jer u svojoj blizini imam ljude koji je konzumiraju i vidim nimalo pozitivne efekte na njih. Gubitak inicijative, neaktivnost, slaba koncentracija su nešto što kod svih primećujem a, kod jedne osobe, i paranoja. Prema tome, ako želite da budete odgovorni, prestanite da je bez rezerve promovišete.


 23. Zburzum 28.11.2015

  Ovo je stvarno smesno: ) ja konzumiram marihuanu redovni i sve ovo negativno sto pise je jako smesno, uopste se nisam zapostavio niti sam imao problema u skoli dok sam isao, niti sam bio bez motivacije, cak sam i prestao piti alkohol, i pre pocetka konzumiranja i sada nisam bio agresivan, imam posao, ovo je stvarno smesno: )


 24. Darko 22.11.2015

  Citat: "najnovija otkrića ukazuju da pušenje marihuane i istovremeno intravenozno uzimanje kokaina prouzrokuju preopterećenje kardiovaskularnog sistema. " verujem da sličan efekat ima i lizanje sladoleda od jagode i istovremeno intravenozno uzimanje kokaina. Čak štaviše hteo bih da dodam da i bez istraživanja možemo utvrditi da pušenje marihuane i istovremeno sečenje vena žiletom može izazvati krvarenje, pa i smrt.


 25. Branko 29.03.2015

  @vesna - Gospodjo, nije problem u travi nego sto niste sina odgojili da bude marljiv. Ne trebaju djeca i adolescenti da je konzumiraju, jer su jos uvijek u razvoju. Takodjer ne trebaju ni osobe sklone psihozama ili istorijom iste u porodici. Ja sam magistar nauka, trenutno radim na doktoratu iz astrofizike na jednom univerzitetu u Švedskoj. Pusim travu svaki dan zadnjih 10 godina. Za to vrijeme sam diplomirao, magistrirao, namirio 6 godina radnog staza. U dugoj sam stabilnoj vezi i na osnovu mog izgleda nikada ne bi pomislili da je konzumiram.


 26. sale 03.03.2015

  Čitam ja tako i razmišljam šta da napišem, neću ništa da napišem jer tako mi je svejedno ja ako hoću mogu i da pušim i da ne pušim marihuanu, nije mi potrebna nikakva legalizacija i smatram da svi ljudi koji su na forumima i podržavaju marihuanu, nije im to tako bitno oni će pušiti i dalje, samo eto dosadno im nemaju posla trenutno, pa napišu po neki komentar ko ja sad, jedino ko treba da mari za to je država jer bi se legalizacijom slilo mnogo novca u državnu kasu, da ne govorim ako budemo prvi u regionu, pa bude i po koji turista, naravno ne bi bio po koji bilo bi ih dosta, nemojte samo da se mađaska prva seti ili bilo koja druga susedna zemlja, potrebno je samo malo volje i rada i eto novaca, nećemo morati da smanjujemo plate i penzije, važno je biti prvi.


 27. PsihoaktivTrip 25.12.2014

  Konzumiram je svakodnevno i mogu vam reći da je ovaj tekst o njoj poprilično netačan. Istina je da vam marihuana pruža to zadovoljstvo da zapadnete u neka potpuno nova stanja uma, da vas u tom momentu ne zanimaju loše već samo pozitivne stvari oko vas - što ima pozitivan uticaj na vaše psihičko i fizičko zdravlje jer umanjuje stres koji je, kao što i sami znate, jedan od glavnih uzroka svih opasnijih oboljenja. Jedini problem kod nje je što se veoma lako možete navići što ustvari nema veze sa zavisnošću jer vam organizam ne traži da unesete još u sebe već sama svest odnosno vi. Zbog toga se javlja nezainteresovanost i pad koncetracije. Sve što treba da uradite je da naterate sebe na nešto i da to počnete smatrati samo kao sredstvo protiv stresa, a ne kao nešto što treba uzimati kako bi prestali da razmišljate o ličnim problemima. Svi vi koji se žalite ste sami krivi za svoje neuspehe i takvi bi bili verovatno i da niste konzumirali pomenuto. A par ovih što pričaju kako su bili na lečenju i kako imaju psihičke poremećaje koje je ova biljka izazvala bih zamolio da ne lažu narod jer i sam znam ljude koji su popušili više džointa nego većina nas cigareta u životu pa opet pored toga imaju porodice o kojima se brinu, rade, izlaze i ne žale se na bilo kakve probleme. Ako ste i bili na lečenju gospodo siguran sam da za to nije kriva samo marihuana, preispitajte se malo pre nego što počnete da širite gluposti po internetu, ipak ni ovo nije za one sa slabom psihom i manjkom inteligencije tako da, šta da vam kažem. Ako vam ne odgovara kljukajte se bensedinima kao i ostatak, , zdrave'' nacije, a nas slobodno nazivajte narkomanima i bitangama.


 28. Drazen 19.09.2014

  Do sada nisam konzumirao marihuanu. Informira sam se o dobrim i lošim posljedicama i rezultat je da dobrih strana ima puno puno više nego štetnih. 95-5 za konzumiranje. Čak i sad je uveo medicinski dozvoljeno korištenje. Dakle dragi doktori čitajte i informiraje se a ne kupujte samo novine.


 29. Anonimno 16.09.2014

  Moji drugovi puse marihuanu, mnogo marihuane. Jedan je upravo pokrenuo svoj biznis, jedan radi kao ugostitelj, dvojica imaju izuzetno dobre rezultate na fakultetu. Ja ne pusim redovno, i sada ima vec 1 godina kako nisam. Poslednji put kada sam pusio zaspao sam rano ujutru oko 4h, u 6h sam ustao i otisao na fakultet, dakle noc pre toga bio sam jako "naduvan". Inace imam problema sa pamcenjem ali se i danas secam tog dana, koncentracije koju sam imao i aktivnosti na predavanju. U pitanju je bio jedan od najtezih predmeta. Tada sam razmisljao da pocnem da pusim redovno, 2 puta mesecno ili tako nesto ali me je devojka odgovorila. Sve u svemu ne slazem se u potpunosti sa ovim tekstom, pogotovo sa delom o gubitku motivacije, zapustanju sebe, trajnoj "odsutnosti" itd. Znam nekoliko ljudi koji odgovaraju takvom profilu ali recimo da je to 1-2 na svakih 10 za koje znam da konzumiraju marihuanu. A i tih par osoba su takve uglavnom zbog privatnih razloga.


 30. aleksandar loznica 20.05.2014

  Koristim marihuanu jednom, dva nekad i tri puta mesecno i to pomesanu sa duvanom. Zelim da znam za posledice toga, ako ih uopste ima. Hvala u napred.


 31. Djole 17.05.2014

  Prouzrokuje "delikvenciju i agresivnost"????? Kako?????


 32. vesna 17.03.2014

  Imam sina od 28 godina, 7 godina uzima marihuan, sta sam prezivela sa njim za ovo vrema samo ja znam, napustio skolu, devojku nema, neradi nigde, agresivan preko svake mere, nemaran za sebe za sve oko sebe, sve sto zapocne ne zavrsava, , gledam ove komentare te neskodi mi te ovo te ono. Polako svi ce oni doci do ove faze kao i moje dete, , ,


 33. Vesna 14.12.2013

  Marihuana spada u teške droge, jer može trajno da ošteti zdravlje. A ni njeno konzumiranje nije nikakvo uživanje. Najbolje je ne koristiti je.


 34. Bivši pacijent psihijatrije 14.12.2013

  Konzumiranjem marihuane i hašiša jako sam oštetila svoje psihičko zdravlje, a kao što vidim i svi vaši čitaoci komentatori koji bi da je legalizuju. 10 godina sam pila strahovito mnogo teških lekova, da bi ga samo zalečila. Bile su to mučne godine za mene i moje najbliže. Nije mi bilo ni do čega, povremeno ni do života. Jako sam patila. Zbog dijagnoze, svega.


 35. VolimPartizan 13.11.2013

  Ja necuu kokain dodaj mi da varim, od kad sam bio mali idol mi je bob marli, stoo me sudija juri muurija?! Ja to sto rolam nikoga ne ubija. . . Marihuanu redovno konzumiram. 4. Sam razred srednje skole, odlican djak. Treniram kik boks 4 godine, prvak sam srbije u low kicku u b klasi. O cemu vi pricate?! Radim kompletan lekarski (2 puta godisnje) , nemam nijedan nedostatak, manu, astmu, bronhitis i tako to, a marihuanu konzumiram skoro 3 godine. . Posle meca zapalim, svaka modrica, pukla arkada sve prestaje da boli. . Pustite rastu, marlija i uzivajte. .


 36. Preach the truth 29.08.2013

  Moj stric ima skoro 50 godina sad, uspesan je advokat, ima zenu i dvoje dece, izuzetno je pametna i prijatna osoba za razgovor. Marihuanu konzumira od skoro 30 godina, sa tim sto u zadnjih 15 samo uvece oko sat vremena pre spavanja. Mogu vam reci na njegovom primeru da jedini problem koji je stekao od marihuane su neprestano napadanje od strane njegove zene u pocetku i razne osude od ljudi i poslovnih partnera sa kojima saradjuje. Zato molim vas nemojte siriti lazne informacije u cilju zaplasivanja ljudi da neprobaju ili ne konzumiraju, kao neko ko pruza ovakvu vrstu vaznih informacija zaista je neohodno da budete maksimalno objektivni a ne subjektivni i da unosite svoje licne emocije i misljenja o ovoj za nekoga prelepoj biljci. Zbog ljudi kao sto ste vi roditelji dobijaju pogresne informacije i onda kada saznaju da njihovo dete to konzumira uporebljavaju ekstremne mere, slanje u ustanove za odvikavanje i ostale mere koje se koriste za zavisnike od heroina, bukvalno.


 37. Goran 17.08.2013

  Meni je marihuana lek, kao dete imao sam jaku upalu pluca nisu mi pomogli penicili i lekovi i jos mi je bilo gore, kad sam popusio djojint sutradan kad sam ustao pluca me nisu bolela, travu koriste ljudi koji imaju bolove, rak tumor proleme sa plucima leci alholizam, ja sam bio alkos izlecio sam se pomocu marihuane itd. . .


 38. Dip.Hemicar 21.07.2013

  Sto se tice raka pluca i drugih navedenih bolesto. . . Koje izaziva marihuana. . . . Apsolutno nije tacno. . . Cak sta vise. . . Sprecava i ubija rak. . . Naravno ne znaci da uzivalac marihuane ne moze dobiti rak pluca. . . Sve je ostalo objasnjeno u prva dva komentara. . .


 39. vesna 24.12.2012

  Kao bivši veoma intenzivni konzument marihuane pouzdano tvrdim da je ovaj tekst o njoj u potpunosti tačan. Treba je se kloniti. Psihoaktivna je. Droga je. Nije nana, žalfija ili kamilica. Nemojte joj odobravati. To je već zavisnost.


 40. Snežana 01.08.2012

  Čitajući vaš tekst prepoznala sam mog sina koji ima 21 godinu, ne interesuje ga ništa, učenje, sport... Pre par godina je bilo drugačije. Uradila sam test preko urina i pokazalo se da je koristio marihuanu. Pristao je da ode psihologu u centar za odvikavanje, ali nije prestao sa korišćenjem droge. To zlo utiče na to da je jako mršav, da gubi apetit i naravno volju. Čitajući prethodne komentare prosto dobijem želju da i ja počnem sa korišćenjem tog zla. Strašno je to što se želi predstaviti da je marihuana nešto što nam treba i pomaže u savladavanju životnih problema. Ja sam mišljenja da je takva vrsta stimulansa potrebna slabićima i naravno ne deluje na sve jednako i zašto je uopšte porediti sa alkoholom i duvanom kad i to spada u istu grupu zavisnosti koja je ozbiljan problem.


 41. JelenaAna 29.07.2012

  Od srca smo se nasmejale vasem sajtu i efektu odredjenih droga. Mi redovno konzumiramo marihuanu i naravno da vodimo računa o sopstvenom izgledu i ne gubimo pamćenje. Sve ovo je preterano napumpano da bi zaplašilo omladinu. Marihuana nam donosi veselje, radost, ne donosi zavisnost i rado je preporučujemo deci i omladini uz redovno bavljenje sportom. Kada te uhvati umor (što jeste jedino, jer se kidaš satima) odeš da odspavaš i opet iznova. Pozz iz bg-a.


 42. jelena 20.02.2012

  Kolikoo godina zatvor moze imati za marihuana


 43. nebitno:) 24.11.2011

  Pozdrav
  uz duzno postovanje adminima zeleo bih da se predstavim. Ja sam n. N iz beograda sam imam 24 godine, zavrsio tehnicku srednju skolu, radim kao menadzer u uspesnoj firmi, honorarno kao dizajner, bavim se amaterski gimnastikom, i mogu reci da pristojno izgledam, nemam problema sa drustvom, cak neskromno mogu reci da sam popularan. Ne pusim, ne pijem. Ali maruhanu koristim vec sest godina bez veceg prekida od mesec dana. Tako da bih stvarno voleo da mi neko objasni kako ova biljka lose utice na mene, mozda bih bio miolioner ili prvak na razboju da nisam koristio isto; ) pozz svima i nazalost mene niste ubedili; )


 44. Tex 06.06.2010

  Nije istina da marihuana izaziva agresivnost i zapuštenost. Autor jednostavno barata podacima koji su kruti, šturi i zahtevaju update. Istina je sledeća: marihuana je mind expanding "droga" i ako uopšte možemo govoriti o štetnosti kada je konzumira emotivno stabilna ličnost) -marihuana širi percepciju, otvara nove načine razmišljanja. Thc u marihuani izaziva pojačanu svesnost misli. Slika i uopšte razmišljanja kojima se bavimo tokom dana. U momentu kada pušite marihuanu-ne prodje mnogo kada se ovo aktivira. Postajete svesniji svojih misli. Kod emocionalno nestabilnih i nezrelih ličnosti ovo može dovesti do pojave straha, paranoje i raznoraznih umišljenosti (tripovanje) ali retko će dovesti do pojave agresivnosti i takvog ponašanja. Malo naučite iz neposrednog iskustva razmene informacija sa onima koji vole i konzumiraju marihuanu. Još nešto: cigarete su štetnije od marihuane a o alkoholu i da ne govorimo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde