Rohypnol (flunitrazepam)

Flunitrazepam je poznat po svom fabričkom imenu Rohypnol koje je postalo sinonim za drogu za silovanje. Napadači koriste flunitrazepam kao sredstvo za omamljivanje svojih žrtvi tako što ga ubace u piće žrtve pa žrtva nakon njegove konzumacije nije u stanju da pruži otpor jer gubi sposobnost rasuđivanja i ima smanjene motoričke sposobnosti, a kod dodatnih doza može nastupiti i anterogradna amnezija – nemogućnost pamćenja događaja posle konzumiranja flunitrazepama.

Ulični nazivi za Rohypnol (flunitrazerpam)

Date–rape drug, Forget-me drug, Forget pill, La Rocha, Launch money drug, Mexican Valium, Mind erasers, Pingus, R-2, Reynolds, Rib, Ro, Roachies, Roapies, Robutal, Rochas dos, Roche, Roofies, Rophy, Ropies, Row-shay, Ruffies, Ruffles, Trip-and-fall, Wolfies.

Izgled

Flunitrazepam se legalno prodaje kao film-tableta od 1 mg i rastvor za injekcije. Tableta od 1 mg je zeleno-maslinaste boje, duguljastog oblika, sa utisnutim brojem 542, sadrži boju pa kada se tableta ubaci u piće tableta poplavi i sporo se rastvara pa je vidljiva.

Hemijski sastav

Rohypnol (Flunitrazepam) spada u grupu lekova poznatu pod nazivom benzodiazepini koji imaju anksiolitički, hipnotički, miorelaksantni i antikonvulzivni efekat. Oko sedam puta je potentniji od diazepama (Valium, Apaurin), a tokom dugotrajne primene flunitrazepama može se razviti tolerancija i fizička i psihička zavisnost. U kombinaciji s alkoholom dejstvo flunitrazepama se pojačava.

Način upotrebe

Uzima se oralno u tabletama ili rastvoren u piću, bez ukusa je i mirisa, pa se ne može ostetiti u piću.

Efekat

Dejstvo flunitrazepama počinje 20-30 minuta nakon njegove primene, a najvišu koncentraciju dostiže unutar 2 sata. Dejstvo flunitrazepama može trajati 8 do 12 sati. Metabolit flunitrazepama, 7-amino-flunitrazepam može se otkriti u urinu unutar 5-14 dana nakon uzimanja, a u kosi i do mesec dana nakon uzimanja.

Nuspojave udružene s primenom flunitrazepama su pospanost, umor, glavobolja, vrtoglavica, noćne more, suva usta, mišićna slabost, smetenost, ataksija, hipotenzija, rebound insomnija, anterogradna amnezija, manija, halucinacije, a po život opasne nuspojave su respiratorna depresija, koma i retko hepatična i bubrežna disfunkcija.

Kada se meša sa alkoholom dovodi do gubitka pamćenja (amnezije) jer ga osoba može uneti u organizam a da toga nije ni svesna i zbog toga je vezan za silovanja ("date rape") i druge seksualne napade (žrtva je nemoćna da se brani).

Kod predoziranja flunitrazepamom javljaju se sledeći simptomi – pospanost, smetenost, oslabljena koordinacija, nejasan govor, koma i respiratorna depresija.

U lečenju intoksikacije flunitrazepamom primenjuju se suportivne mere kojima se smanjuje dalja apsorpcija (ispiranje želuca, primena aktivnog ugljena, laksativa) uz praćenje vitalnih funkcija, a kao specifični antidot primenjuje se anagonist flumazenil (Anexate, Lanexat, Romazicon).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Mira 04.04.2023

    Da li neka laboratorija u Beogradu radi ovaj test?


  2. Marjan Lukić 19.12.2020

    Kako mogu da dodjem do rahipnola tog jer imam ogroman problem sa insomnijom,neki put ne spavam i po 2-3 dana a radnik sam na gradjevini. I ako sam mrtav umoran i slomljen ne mogu da spavam,probao sam apsolutno sve tablete za spavanje i ni od jedne ne mogu da zaspim cak sam i na svoju ruku povecavao doze ali uzalud je. Zato zelim da probam taj rahipnol. Hvala u napred na odgovoru. 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde