Kokain u trudnoći trajno smanjuje verbalne sposobnosti dece

Deca čije su majke tokom trudnoće konzumirale kokain pokazuju ispodprosečne verbalne sposobnosti u ranom razvoju, a ni kasnije na tom planu ne dostižu svoje vršnjake, pokazuje studija obavljena na Univerzitetu u Klivlendu.

Studijom je od rođenja do šeste godine praćeno 400 dece i ustanovljeno je da ona, čije su majke u trudnoći uzimale kokain, pokazuju trajno slabije verbalne spodsobnolsti, čak i pošto se uzmu u obzir faktori kao što su fond rečnika majke i porodični prihod, izveštava Rojters. Klivlendski istraživači doveli su prenatalnu izloženost kokainu u vezu s jednim brojem zaostataka u razvoju i problemima ponašanja u detinjstvu, između ostalog i sa problemom nedovoljnog razumevanja i efektivnog korišenja sopstvenog jezika.

Od dece koju su pratili tokom šest godina, njih 209 je imalo majke koje su tokom trudnoće koristile kokain, a majke 189 mališana to nisu činile. Deca su sa jednom, dve, četiri i šest godina bila podvrgunta standardnim testovima sposobnosti razumevanja i upotrebe jezika. Testiranja rečnika i opšte inteligencije prošle su i njihove majke, a bile su intervjuisane i u pogledu roditeljskih sposobnosti. Ukoliko je dete bilo u hraniteljskoj porodici ili usvojeno, testirana su i lica koja su brinula o njemu. Ustanovljeno je da sama činjenica prenatalne izloženosti kokainu umanjuje rezultate deteta na testovima verbalnih sposobnosti i da okolina u kojoj ono živi i drugi faktori to ne mogu da promene.

Američki istraživači su uzgred ustanovili da deca majki koje su pušile tokom trudnoće takođe imaju ispodprosečne rezultate na testovima verbalnih sposobnosti, čak i gore od potomaka onih koje su u trudnoći konzumirale najviše kokaina.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde