Marihuana povećava rizik od nastanka psihoza

Rezultati nove britanske studije pokazali su da konzumiranje marihuane povećava rizik od razvoja psihoza, kao što je šizofrenija. Marihuana je u mnogim zemljama jedna od najkorišćenijih nelegalnih supstanci.

U Britaniji oko 20 odsto mladih bar povremeno koristi marihuanu, a neki i veoma često, prihvatajući prilično rasprostranjeno mišljenje da ona nije ništa štetnija od duvana ili alkohola. Međutim, britanski tim, sastavljen od stučnjaka sa dva univerziteta, u Kardifu i Bristolu, utvrdio je da su uživaoci marihuane izloženi za 41 odsto većem riziku da u kasnijem životu obole od neke psihoze, praćene halucinacijama i obmanama, u odnosu na osobe koje je nisu koristile. Što se više 'puši trava' taj rizik je sve veći. Ranije studije već su dovodile u vezu konzumiranje marihuane sa simptomima koji se sreću kod šizofrenije i paranoje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. JOVAN KING 23.09.2012

  Neserite ja sam seve droge probo pa i nista nije bilo sad sam na lecenju uzatvorskoj bolnici vezan acima i dalje sam na marihuani ali. . . . .


 2. Marko 03.02.2010

  E pa sad, ovo nije fer. Istraživanje koje navodite kao i način na koji je sam tekst napisan jasno govori o tome da je vaš cilj isključivo negativan prikaz marihuane. Vas ne zanima istina, niti da informišete, vas zanima samo propagiranje vašeg stava potkrepljenog selektivnim prikazima činjenica, u čemu nema mesta raspravi niti za eventualna nova saznanja. Navedite publikaciju u kojoj su objavljeni rezultati tih istraživanja, navedite izvore, pomozite ljudima da se stvarno informišu. Budite odgovorni.


 3. THE_REAL_FACts 05.11.2009

  Ma vi nemate pojma sta je marihuana!


 4. Boki 05.06.2009

  Ne znam odakle da pocnem... Prvi put pisem ovako nesto...  Koristim marihuanu oko 2 god i od tada mi sve u zivotu ide naopako, psihicki sam sve vise labilan. Ali bez obzira sto znam sve to svaki dan se vracam novom dzointu i novom.... Voleo bih da me neko posavetuje kako da se resim te ruzne navike!?!?!?! bokidasa@live.com


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde