Veliki stručnjak za kolorektalnu hirurgiju u KBC Zvezdara


Klinika za hirurgiju “Nikola Spasić” KBC Zvezdara 25. i 26. septembra 2018. godine ugostiće Prof. dr Amdžada Parvajza iz Velike Britanije. Profesor Parvajz je jedan od vodećih stručnjaka za kolorektalnu hirurgiju i ovo nije prvi put da dolazi u Srbiju kako bi edukovao svoje kolege sa ovih prostora. Podsetimo da je njegovu operaciju tumora debelog creva pratilo preko 60 lekara u avgustu ove godine u KBC Bežanijska kosa.

 
Ovakvo gostovanje realizovano je na poziv Ministarstva zdravlja Republike Srbije, koje je početkom ove godine pokrenulo nacionalni program za edukaciju iz laparoskopske kolorektalne hirurgije pod nazivom LAPSERB. Kako bi naučili najnovije tehnike u sprovođenju ovih minimalno invazivnih procedura hirurzi iz cele Srbije će moći da uživo posmatraju izvođenje operacija putem video bima, koje će pratiti analiza od strane stručnog auditorijuma, ali će biti i u direktnoj interakciji sa kolegama u sali. Planirano je da profesor izvede četiri operacije.
 
 
Prema podacima, na Klinici za hirurgiju KBC Zvezdara do sada je urađeno preko 150 laparoskopskih kolorektalnih operacija, dok je Klinika za hirurgiju “Nikola Spasić” KBC Zvezdara nedavno postala nastavna baza Medicinskog fakulteta. 
 
Laparoskopske operacije na ovoj klinici izvode se na laparoskopskom stubu najnovije 3D tehnologije. Laparoskopska ili minimalno invazivna hirurgija je precizna i pouzdana operativna metoda sa širokom primenom u raznim oblastima hirurgije i kao takva eliminiše dijagnostičke dileme i greške, štedi vreme u lečenju i oporavku pacijenata.
 
Kako dr Igor Krdžić, specijalista opšte hirurgije KBC Zvezdara kaže: “Poseta jednog od vodećih stručnjaka u svetu za laparoskopsku i robotsku hirurgiju je od izuzetnog značaja za edukaciju domaćih hirurga, a naša ustanova je jedan od šest edukacionih centara u zemlji čiji hirurzi već aktivno učestvuju u nacionalnom programu za edukaciju iz laparoskopske hirurgije.”
 
 
O laparoskopskoj (minimalno invazivnoj) hirurgiji:
 
Ova vrsta hirurgije predstavlja jednu od najčešćih hiruških intervencija u oblasti abdominalne hirurgije. Laparoskopska hirurgija ima prednost u lečenju različitih oboljenja u odnosu na otvorenu hirurgiju zato što nema velikog reza i zbog toga što predstavlha manji stres za organizam. Boravak pacijenta u bolnici nakon operacije ovom metodom je kraći, a oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima i poslu brži u odnosu na operisane klasičnom metodom, što svakako predstavlja uštedu za zdravstveni sistem. Sa druge strane, prednost za hirurga je u tome što laparoskopska hirurgija omogućava bolji pregled i precizniji rad.
Pogledjate sva pitanja i odgovore u vezi sa hirurgijom.
 
 
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde