Greške kod MR grudi

Iako važi za pouzdaniji dijagnostički alat od jeftinijeg mamografa, MR zbog svoje osetljivosti ponekad vodi u precrna predviđanja, što u slučaju raka dojke rezultira i češćim masektomijama. Rak dojke godišnje se dijagnostikuje u proseku u 1,2 miliona muškaraca i žena, a sa smrtnim ishodom završi po njih pola miliona.
Zbog ove crne statistike presudna je dijagnostika maligne bolesti u kojoj je često jedina pomoć operativni zahvat - lumpektomija, a neretko i odstranjivanje dojki, odnosno tzv. mastektomija. Ali, na stepen intervencije uveliko utiče aparat, kojim se tumor izvorno dijagnostikovao, pokazala je poslednja studija.

Dijagnostička tačnost MR mamografije je oko 98% za invazivne malignome preko 4 mm. Procenat lažno pozitivnih mamograma (pokazuju nešto abnormalno kad toga nema) je 6 - 10%. Iako je prošlogodišnjim istraživanjem dokazano kako je MR (magnetska rezonanca) pouzdanija tehnika, odnosno uređaj u dijagnostifikovanju raka, daleko je veći procenat pacijenata koji se, po MR-u odlučuju na spasonosan, iako drastičan zahvat, masektomiju.

Na uzorku od 577 pacijenata obolelih od raka dojke, 130 njih pregled je izvršilo MR-om, od čega je 27,7% odabralo masektomiju u konsultacijama sa stručnjacima, tj. radiologom i onkologom. Ostatak pacijenata imao je 19.5% masektomija. Zaključeno je da će 80% žena koje su pregledane MR-om "završiti" na masektomiji, ali i da će za razliku od ostalih, čekati 22.4 dana duže na potrebnu operaciju.

"Uz zaostatak sa početkom lečenja, brine nas i dobro dokumentovana stopa lažno pozitivnih rezultata MR-a koja vodi žene, odnosno zavodi ih u biranju masektomije. "Umesto da nalaze potvrde biopsijom, ove žene i njihovi doktori radije će od prevelikog opreza izabrati masketomiju. ", rekao je za Reuters Dr. Richard Bleicher sa Fox Chase Cancer Center u Philadelphiji.

"Bili smo jako, jako iznenađeni, jer ljudi smatraju MR sken preciznijim kod uočavanja tumora. Uprkos tome, pacijente ne biramo ništa mudrije. MR aparati su vredni, ali preporučuju se samo u žena sa visokim rizikom obolevanja, a ne kao rutinska pretraga u potrazi za rakom dojke.", zaključio je Bleicher koji je svoja saznanja predstavio na simpoziju Udurženja američkih onkologa u Washingtonu.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa MR-om grudi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde