Naučnici čitaju misli

Američka vojska finansira istraživanja u oblasti - čitanja misli. Cilj je pružanje pomoći vojnicima koji su u borbama pretrpeli povrede mozga ili pacijentima koji su preživeli moždani udar.

Iz SAD stiže vest nad kojom se možda vredi zamisliti: američka vojska finansira istraživanja u oblasti - čitanja misli.
Svrha takvog istraživanja je pružanje pomoći vojnicima koji su u borbama pretrpeli povrede mozga ili pacijentima koji su preživeli moždani udar, uz spravu koja bi mogla da prepozna njihove misli.
Postoji, međutim, zabrinutost da bi istraživanje moglo da bude upotrebljeno za ispitivanje neprijatelja.

Naučnici, koji su za te potrebe dobili četiri miliona dolara od američke vojske, istražuju moždane signale kako bi pokušali da dešifruju ono o čemu neka osoba misli i kome ona želi da uputi poruku.
Naučnici koriste tehnologiju čitanja moždanih talasa, poznatu kao elektroencefalografija (EEG), koja elektrodama postavljenim na glavu pacijenta meri električnu aktivnost mozga.
Volonteri u tom eksperimentu na glavu stavljaju kapu sa elektrodama i dobijaju zadatak da misle na reč koju im zadaju naučnici koji potom analiziraju moždanu aktivnost.
Naučnici se nadaju da će u budućnosti uspeti da naprave softver za prepoznavanje misli koji će omogućiti kompjuteru da "izgovori" ili otkuca misao neke osobe.

"Od osobe koja slobodno misli do načina koji otkriva o čemu je razmišljala dele nas godine", rekao je glavni istraživač Majkl D'Zmura, šef katedre za kognitivne nauke Univerziteta Kalifornija.
Projekat je plod saradnje tri univerziteta - Kalifornija, Karnegi Melon i Merilend.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde