Kineziotejping

Šta je kineziotejping

Kineziotejping predstavlja deo mehanoterapije u kome se specijalne trake lepe na obolelo mesto u terapijske svrhe. Trake za kineziotejping predstavljaju elastične pamučne, vodootporne trake sa adhezivnom supstancom . Metoda je neinvazivna i nefarmakološka. Ranije poznata uglavnom kao sredstvo za pomoć sportistima, metoda kineziotejpinga danas ima sve širu primenu u lečenju bolnih stanja.

Kineziotejping slika

Mehanizam delovanja kineziotejpinga

Mehanizam delovanja zasniva se na elastičnim svojstvima trake koja se aplikuje na istegnuti mišić. Trakcija koju proizvodi aplikovana traka na koži dovodi do odizanja epidermisa (površnog sloja kože) i smanjenja pritiska u mehanoreceptorima koji se nalaze u dubljim slojevima kože, smanjujući na taj način intenzitet bola. Takođe se smatra da elastične terapijske trake stimulišu mehanoreceptore i tako povoljno utiču na stabilnost zgloba, kao I da koriguju funkciju oslabljenih mišića. Trake povećavaju i lokalnu cirkulaciju, čime pozitivno utiču na otok i njegovo povlačenje. Smatra se da kineziotrake potpomažu organizmu da se zaleči koristeći njegove prirodne sposobnosti obnove. 

Osnovni principi aplikovanja traka

U terapiji se koristi specijalna traka koja je po svojim karakteristikama (težina, debljina, elastičnost) vrlo slična samoj koži. Trake ne sadrže nikakva farmakološka sredstva i mogu se neograničeno koristiti bez ikakvih štetnih posledica. Ova metoda podstiče prirodne mehanizme oporavka organizma. Postoje dva osnovna principa postavljanja u zavisnosti od željenog terapijskog cilja. Takođe je bitan način sečenja, oblik trake i pravac postavljanja, kao i stepen istezanja trake.

Indikacije i kontraindikacije kineziotejpinga

Ovaj vid terapije indikovan je pre svega kod pacijenata sa hroničnim bolom, napetim mišićima, otocima koji se ne povlače, ali i kod svih sa svežim povredama. Svojstvo trake utiče na funkciju oslabljenih mišića pa omogućava primenu i kod deformiteta kao što su ravna stopala, halux valgus (čukljevi), kifoze i skolioze, ali se može primenjivati i za poboljšavanje rezultata kod sportista.

Kontraindikovana je svaka aplikacija ovih traka od strane needukovanih lica ili pacijenata jer traka ne bi dala pozitivan efekat ili bi dovela do pogoršanja.

Terapija trakama je uklopljena u terapijski protokol sa ostalim terapijskim procedurama. U zavisnosti od lokalizacije i problema moguća je i istovremena primena traka sa ostalim modalitetima fikzikalne terapije (krioterapija, hidroterapija, manualna terapija, elektro terapija, akunpunktura, elektrostimulacija, atletske trake)

Priprema za kineziotejping i oporavak

S obzirom na to da kinezio trake ne sadrže nikakva farmakološka sredstva, nije potrebna posebna priprema za kineziotejping. Traka se lepi na kožu koja mora biti čista i depilirana. Efekat traje 3-5 dana nakon aplikovanja trake. S obzirom na to da su trake vodootporne, pacijent se može tokom trajanja tretmana kupati ili baviti vodenim sportovima. Nakon aplikovanja kinezio trake, pacijent se može vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima. Prilikom skidanja trake, potrebna je obazrivost.

 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde