3D automatski ultrazvučni skener dojke (ABVS)


Od puberteta do menopauze, dojke prolaze kroz više prirodnih faza i promena. Iako se promene na dojkama najčešće vezuju za određeni period menstrualnog ciklusa i nagle promene težine, neke mogu da upućuju na mnogo ozbiljnije probleme. Te promene mogu biti dobroćudne prirode, kao što su ciste, upale dojki, dobroćudni tumori i dr. Nažalost, promene mogu isto tako biti i zloćudne.

Jedna od osam žena oboli od raka dojke

Rak dojke je najčeći zloćudni turmor kod žena u Srbiji. Jedna od osam žena, tokom svog života, oboli od ovog oblika raka. Reč je o izrasnili koja nastaje kada normalne ćelije počnu da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i ostale organe. Međutim, ukoliko se otkrije u ranoj fazi može biti u potpunosti izlečen.

Prevencija je najznačajniji korak

Prevencija se svodi na primenu zdravih stilova života i otklanjanje faktora rizika  mnogih bolesti, pa i raka dojke. To pre svega podrazumeva jačanje fizičke aktivnosti, uvođenje pravilne ishrane, borbu protiv cigareta, alkohola, samopregledi i preventivni pegledi kod lekara.

Palpatorni pregledi su vema značajni za rano otkrivanje raka dojke. Reč  je o pregledu dojki palpacijom – pipanjem sa obe ruke. Pregled se obavlja u cilju uočavanja promena u veličini, izgledu i građi dojki. Samim pregledom se može utvrditi promena u konzistenciji tkiva dojki, utvrditi bolna osetljivost, postojanje uvećanih limfnih čvorića.

Ultrazvučni pregled je pogodan za praćenje dobroćudnih promena i kontrolu zdravlja dojki. On omogućuje razlikovanje tešnošću ispunjenih cista, od čvrstih otvrdlina u dojci. Dobio je široku primenu u dijagnostici oboljenja, jer je efikasan i neškodljiv.

U Srbiji dostupna najsavremenija skrining metoda - 3D automatski ultrazvučni skener dojke 

Jedna od najkvalitenijih zdravstvenih usluga, kada je reč o pregledu dojki, se obavlja uz pomoć automatskog 3D ultrazvučnog skenera (ABVS). Funkcioniše na principu mehaničkih, ultrazučnih talasa, koji su potpuno bezbedni za tkivo dojke jer sam aparat ne emituje nikakvo štetno zračenje, što nije slučaj kod primene metode mamografije. Pregledom na 3D ultrazvučnom skeneru se mogu detektovati najsitnije, milimetarske promene na tkivu dojke. Ova metoda se posebno preporučuje kod žena mlađeg doba, kod kojih se mamografija ne preporučuje, I kod kojih je tkivo dojke guste strukture I samim tim detekcija promena veoma otežana. 

3D skener pravi na stotine preseka iz svih uglova dojke, dajući kompletnu njenu strukturu od površine bradavice  sve do rebarnih kostiju.

Starosna granica za pregled dojki 3D skenerom ne postoji I potpuno je bezbedan čak za decu I trudnice. Pregled je potpuno bezbolan i veoma komforan po pacijenta. Može se raditi više puta bez ikakvih posledica I štetnih efekata po zdravlje pacijenta.

Preventivni i kontrolni pregledi se preporučuju na period od godinu dana. 

ABVS metoda je od 2015. godine zvanična skrining metoda za rano otkrivanje karcinoma dojke u Americi, priznata od strane FDA. Pregled na automatskom 3D ultrazvučnom skeneru je dostupan pacijentima u Srbiji. Obavlja se od strane stručnjaka iz oblasti radiologije i onkologije.

Corebiopsija - metoda uzimanje uzorka tkiva dojke za analizu

U slučaju otkrivanja suspektne promene u dojci, potrebno je odraditi patohistološku analizu i utvrditi tačnu prirodu promene. Corebiopsija je najsavremenija metoda uzorkovanja tkiva dojke na kome je locirana promena. 

U odnosu na otvorenu hiruršku biopsiju koja je sve manje u primeni, corebiopsija je daleko manje invazivna i komfornija po pacijenta. Traje svega dvadesetak minuta, radi se u odsustvu anestezije, i nakon samog zahvata pacijent se gotovo odmah može vratiti dnevnim aktivnostima. 

Sam postupak corebiopsije ogleda se u uzorkovanju željenog tkiva dojke pomoću tanke igle-pištolja. Ceo postupak se obavlja u prisustvu radiologa uz praćenje ultrazvukom. 

Kada se radi imunohistohemija i čemu služi?

Analiza uzorkovanog tkiva dojke biopsijom predstavlja patohistološku analizu. Njome se utvrđuje poreklo tumora, kao i posebne karakteristike koje su prisutne kod nekih vrsta. 

Imunohistohemija je metoda u laboratorijskoj dijagnostici, u okviru patohistološke laboratorije, koja omogućava preciznu dijagnostiku tumora. Ove analize se korise za određivanje specifičnog tipa tumora, u situacijama kada rutinske metode ne daju definitivan odgovor. Imunohistohemijske metode pružaju brze, efikasne i pouzdane rezultate analiza koji su ključni u izboru i toku lečenja pacijenta.  

Danas se ova bolest može uspešno lečiti, posebno ako se otkrije u ranom stadijumu. Čak I u odmakloj fazi bolesti rak dojke ne mora da se završi smrtnim ishodom.  Sa svešću da se od ove bolesti ne umire, shvatamo značaj prevencije. Samo pregled je jako bitan, kao I redovno odlaženje na ultrazvuk, koji može dijagnostifikovati svaku promenu. Rano otkrivanje čvorića I promena uz dijagnostkički pregled mogu Vam spasiti život!

Cena ABVS - 3D ultrazvučnog skenera dojke

Cena ABVS dijagnostika dojki košta 8.000 dinara, a ukoliko se radi i pregled pazušnih jama (aksila) onda je cena 10.000 dinara.

Ko radi ovu dijagnostiku?

Za rad na ABVS - 3D ultrazvučnom skeneru zahteva potrebna je posebna priprema i edukacija. Kod nas se danas ova dijagnostika radi samo u Nišu, a sledeći radiolozi su osposobljeni za rad na ovom aparatu:

Za zakazivanje ovog pregleda pozovite 063/687-460.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde