Vodič kroz dijabetes - Prva konferencija je odgovorila na mnoga pitanja o dijabetesu

Održana je Prva konferencija „Vodič kroz dijabetes“. Ova jedinstvena manifestacija okupila je stručnjake iz različitih oblasti, kao i osobe sa dijabetesom, kako bi podelili najnovija saznanja i lična iskustva.

Među predlozima kako unaprediti život osoba sa dijabetesom našli su se i oni da se trudnicama omoguće senzori, da se više radi na prevenciji kako ne bi dolazilo do komplikacija, da se održavaju edukativne radionice i konferencije kako bi javnost bila informisana.

Svi stručnjaci jednoglasno su se složili da su neophodne kontrole jednom godišnje, pomoću kojih se kontinuirano vodi računa o zdravstvenom stanju, kao i da su liste čekanja dugačke kada je neophodna brza intervencija. Istaknuto je da su pravilna ishrana, fizička aktivnost i psihološka podrška važan deo života sa dijabetesom, o kojem je potrebno mnogo voditi računa i da je podrška porodice i okoline osnova za prihvatanje dijabetesa kod dece i tinejdžera.

Govornici su bili pacijenti, kao i mnogi ljudi koji se bave edukacijom, te smo dijabetes posmatrali iz različitih uglova. Govorili su predstavnici udruženja, lekari, nutricionista i psiholog. Konferencija je bila posvećena pacijentima obolelim od dijabetesa, te su neke panele posvetili i najmlađim pacijentima. Upravo iz tog razloga, sa roditeljima dece koja imaju dijabetes je razgovaro pedagog i imali su priliku da dobiju odgovore na brojna pitanja koja sebi postavljaju u vezi odgajanja i vaspitavanja deteta sa dijabetesom.

Život punim plućima i dijabetes

Panel diskusija koju je ispratio Stetoskop.info se bavila povezivanjem psihologije, sporta i ishrane kao važnih delova života sa dijabetesom. Govornici na ovom panelu su bili:

  • Dunja Božović, psiholog,
  • Jovana Živić, strukovni nutricionista - dijetetičar,
  • Prof. dr Tamara Ratković, kineziologija sporta i pilates instruktor,
  • Stevan Stejić i Sofija Todorović koji imaju dijabetes više godina.

Izuzetan utisak su ostavljale priče pacijenata jer su govorili o konkretnim i svakodnevnim situacijama koje utiču na stanje šećera u krvi.

Sofija je mlada devojka koja ima dijabetes 9 godina, te je govorila o jahanju koje je opušta, ali i o problemima sa kojima se suočava kada sa vršnjacima izađe na piće -  nedovoljno sna, kokteli i pića koja sadrže šećer utiču na opšte zdravstveno stanje, te treba da dobro upoznamo svoj organizam kako bismo umeli da reagujemo u ovakvim situacijama.

Sa druge strane, Stevan ima dijabetes mnogo duže nego Sofija, ali ga to nije sprečilo u nameri da se bavi trčanjem. Stevan je istrčao 25 polumaratona i 4 maratona, što je veliki izazov za osobu sa dijabetesom. Svaka istrčana trka je uspeh, te navodi da nema omiljeni rezultat. Takođe, govorio je o tome da je važno slušati svoje telo i odmoriti: „Uživam u trčanju. Kada na nekom kilometru dobijem hipoglikemiju, ja prestanem jer ništa neću dobiti od dodatnog istrčanog kilometra, a preforsiraću telo.“

Paralelno sa centralnom konferencijom, održale su se i dve radionice/savetovališta iz oblasti psihološke podrške i pravilne ishrane, a svi posetioci su imali mogućnost da provere nivo šećera u krvi i izmere pritisak.

Bila je ovo jedinstvena prilika da na jednom mestu saznamo nove stvari o dijabetesu, postavimo pitanja i kroz iskustva pacijenata stvorimo bolju sliku o tome kako izgleda život sa dijabetesom.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde