Koracima smo donirali novac kampovima za decu sa dijabetesom

Ove godine se obeležava tačno 30 godina od prvog kampa za decu sa dijabetesom u Srbiji. Zajednica „Otvori plavi krug“ je u to ime odlučila da svoje napore i trud usmeri ka najmlađima. Zajedno smo postigli cilj od 100.000 kilometara do kraja juna na aplikaciji i aktivirali donaciju najznačajnijim letnjim kampovima koji se održavaju u Srbiji, a to su Dečiji kamp Dijabetološkog saveza Srbije i kamp Saveza društava za borbu protiv dijabetesa.

Dostizanje ovako zahtevnog cilja nije bilo lako. Preći 100.000 km za godinu dana je i ranije bio veliki izazov za našu zajednicu, a ove godine to smo postigli za manje od šest meseci. Ponosni smo na zajednicu šetača, a posebno zahvaljujemo svim novim korisnicima koji su nam se pridružili u ovoj plemenitoj misiji. 

Nismo šetali samo zbog svog zdravlja, već i zbog dece. Deca su ukras sveta, a po svemu sudeći i velika motivacija za našu šetačku zajednicu. Pridružio nam se veliki broj novih šetača, a stare, proverene snage izgleda da su još više ubrzale ritam. Hvala vam na svakom koraku!

„Dijabetes nije i ne sme biti prepreka da ostvarujete vaše snove!“, ovom porukom je pre tačno 30 godina tadašnji direktor kompanije Novo Nordisk Predrag Radošević otvorio prvi kamp za decu obolelu od dijabetesa u Srbiji. U želji da pomogne mladima da se suoče sa svojom bolešću, davne 1994. godine je organizovan prvi letnji kamp u Mitrovcu na Tari za decu obolelu od dijabetesa, a ova podrška i dalje traje.

Najvažniji cilj kampova je da se deci sa dijabetesom jasno stavi do znanja da dijabetes ne mora da bude prepreka u ostvarivanju njihovih životnih ciljeva. Moguće je voditi kvalitetan život i sa dijabetesom, uz promene svakodnevnih navika i odgovoran odnos prema svom zdravlju, uz redovnu kontrolu, odgovarajuću terapiju, pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.

Zašto je ova donacija važna?

Procenjuje se da u našoj zemlji dijabetes ima nekoliko hiljada dece mlađe od 14 godina. Za mnoge od njih, kamp je jedinstvena prilika da saznaju više o svojoj bolesti i upoznaju vršnjake koji takođe imaju dijabetes. Druženje jeste važno, ali najveća vrednost ovog kampa je to što su zdravstveni radnici na poseban način prilagodili svoja predavanja kako bi deci približili pojam dijabetesa, lečenje i život sa ovom bolešću.
Koračali smo za svoje zdravlje, ali i za mališane koji će kampove pamtiti čitavog života. „Otvori plavi krug“ zahvaljuje svakom pojedincu koji je učestvovao u ovoj divnoj misiji. Hvala vam na posvećenosti, ljubavi i na beskrajnoj podršci.
Vaša srca su ono što ovaj svet čini boljim mestom. 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde