Narukvica za telemedicinu: Inovacijom do lakšeg praćenja zdravlja


Na tržištu su se pojavile sa telemedicinske narukovice čiji korisnici mogu imati negu 24 sata dnevno, a porodica ili staratelji prate stanje pacijenta putem aplikacije. U vreme pandemije razdvajanje i udaljavanje od naših najmilijih starijih članova porodice je postalo normalno, a ova narukvica baš tada doživljava ekspanziju i test korisnika. Od skoro, aplikacija je dostupna i našim sugrađanima zahvaljujući firmi Centar Elixir, a o njenim karakteristikama čitajte u nastavku. Napomena, narukvica je registovana kao medicinsko sredstvo.

Telemedicina

Da bismo razumeli ovu narukvicu (i njoj slične servise) prvo moramo da razumemo šta je to telemedicina o kojoj se toliko priča, iako svoju punu primenu još uvek nije doživela kod nas.

Telemedicina služi za daljinsku dijagnostiku i lečenje pacijenata pomoću telekomunikacione tehnologije. 

Pomoću telemedicinske narukvice, korisnik ima praćenu negu 24 sata dnevno, a porodica ili staratelji su opremljeni aplikacijom i sistemom za negu. Ova narukvica je mali uređaj postavljen na zglob, nalik ručnom satu, koji osigurava praćenje korisnika. Narukvica redovno vrši merenje vitalnih parametara i stalno ih šalje u mobilnu aplikaciju za telemedicinu ili internet platformu i time obezbeđuje monitoring. 

Kome je ova narukvica za telemedicinu namenjena?

Narukvica za telemedicinu namenjena je starijim osobama, ljudima koji žive sami i pacijentima sa hroničnim oboljenjima. Međutim, ova narukvica nije samo rešenje za starije osobe. Uspešno će ga koristiti i trudnice (redovni zdravstveni pregledi za buduće majke), kao i aktivni ljudi (stalno praćenje fizičke aktivnosti i prikupljanje podataka u mobilnoj aplikaciji).

Ova narukvica nalazi svoju primenu i u domovima za stare, bolnicama kao i kompanijama čiji zaposleni rade na poslovima visokog rizika.

Besplatna internet platforma i aplikacija za negovatelje ili staratelje

Zajedno sa narukvicom, korisnik i njegov staratelj dobiće pristup internet platformi. Na ovoj platformi možete videti istoriju upozorenja, kao i rezultate trenutnih i istorijskih merenja napravljenih od strane narukvice. Svi ovi podaci dostupni su i u mobilnoj aplikaciji koju korisnik može preuzeti na svom pametnom telefonu tako da su svi podaci uvek sa njim. Aplikacija je besplatna i može se naći na GooglePlay-u i AppStore-u.

SOS dugme

Uređaj je dizajniran tako da ga svaki korisnik može koristiti na prikladan način. Poseduje SOS dugme u sredini narukvice. Dugme je ispisano i Brajevom azbukom kako bi slepi mogli da koriste narukvicu. Pritiskom na SOS dugme dolazi do glasovnog povezivanja korisnika narukvice sa negovateljem ili prethodno naznačenom osobom.

Detektovanje pada

Među mnogim funkcijama koje nudi ova narukvica, jedna od važnijih je detekcija pada. Sa godinama, pokretnost svakog od nas opada, a neke svakodnevne aktivnosti postaju sve teže. Ova narukvica opremljena detektorom pada automatski će otkriti opasan događaj i upozoriti negovatelje i porodicu, koji će pomoći žrtvi. Penjanje uz stepenice, uzimanje stvari sa viših polica ili napuštanje kade više neće biti toliko stresno.

Detaljna lokacija i sigurnosne zone

Narukvica za telemedicinu ima GPS modul koji vam omogućava da odredite preciznu  lokaciju korisnika. Staratelj može odrediti sigurnosne zone za svog štićenika. Ako se sigurnosna zona napusti, narukvica će poslati obaveštenje naznačenim osobama. U slučaju pada ili drugog opasnog događaja, narukvica će bez greške locirati svog korisnika.


Komplet sadrži: narukvicu za telemedicinu sa SIM karticom, punjač i paket uputstava i dokumenata neophodnih za aktiviranje funkcija tele-nege. Za sva pitanja u vezi sa ovim uređajem, pišite nam u komentarima.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Dragana Bozin 28.09.2021

    Postovani, da li je ova narukvica dosptupna? Pozdrav, Dragana Bozin


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde