Vežbajte sa svojom decom

Predstavljamo vam šest igrica kojima ćete pomoći vašem mališanu da napreduje u učenju, ali i provesti sa njim prijatne trenutke.

Život mame jedne bebe neprestana je trka sa vremenom: ostaviti bebu u jaslicama, otići na posao, „pokupiti” bebu iz jaslica, spremiti joj ručak, zatim i večeru, okupati je… i vreme je za spavanje. Ovo je, priznaćete, raspored koji ne ostavlja puno vremena za međusobno druženje.


Od rođenja do osamnaestog meseca, beba svakog dana napreduje. Ona se osamostaljuje, ali u svojim naporima ona traži podršku roditelja. Ono što je za nju najvažnije jeste da joj vi, roditelji, posvetite svakog dana makar malo svog vremena.


Pet minuta dnevno


Kroz male vežbe stimulacije, roditelj i dete stvaraju za sebe poseban svet. Provešćete vreme sa svojom bebom, ali ćete je i podržati u njenim naporima da razvije koordinaciju pokreta, ravnotežu… Nemojte samo pokušavati da od bebe napravite šampiona! Pustite je da napreduje svojim ritmom. Nema svrhe da je terate. Ako tog dana beba nije raspložena da „vežba”, nemojte insistirati. S druge strane, pozitivno je ponavljati više puta vežbu koju je savladala. Tako stiče samopouzdanje. Nisu svi trenuci pogodni za vežbanje: posle buđenja kada je beba još uspavana i uveče pre spavanja jer je nervozna. Ako je bolesna, više će joj prijati maženje. 


Od rođenja do četvrtog meseca


Sve vežbe se izvode uz obavezno pridržavanje bebine glavice.


Pirueta


Cilj ove vežbe jeste da se beba prebaci sa leđa na stomak.


Ovaj okret je za nju pravo otkriće: ne mora više da gleda samo u plafon! Ako je prehlađena, možeda se okrene na bok jer taj položaj olakšava disanje.


Kako izvesti vežbu?


  • Stavite bebu da leži na leđima. Uhvatite je za jednu nogu i lagano je savijte u kolenu. Privucite nogu njenom stomaku. Tako ćete joj pomoći da se prebaci na stomak. Da sevrati na leđa, postupite suprotno. Ponovite vežbu desetak puta.

Ogledalo


Ovom vežbom beba otkriva svoj odraz u ogledalu. U početku, ona vidi samo senke, oblike. Zatim, razlikuje svoju siluetu, prepoznaje svoje lice, ruke. Prepoznaje majku.


Kako izvesti vežbu?


  • Smestite se sa bebom ispred ogledala. Objašnjavajte joj šta vidi: „Ovo su tvoje oči, tvoj nos, tvoja usta. A ovo je tvoja ruka.”

Od četvrtog do dvanaestog meseca


Ravnoteža


Ova vežba stimuliše bebin centar za ravnotežu.


Kako izvesti vežbu?


Pazite: za ovu vežbu je neophodno da beba ume da sedi.


  • Stavite je da sedi na većoj lopti. Kleknite iza nje i pridržavajte joj karlicu. Lagano kotrljajte loptu levo-desno, a zatim napred-nazad, kako bi beba morala sama da održava ravnotežu telom.

Planinarenje

Ova vežba podstiče bebinu ravnotežu, aktivira joj mišiće i uči je osamostaljivanju. Suočavajući je sa situacijom težom od hodanja, pomažete joj da lakše savlada samohodanje.

Kako izvesti vežbu?


  • Stavite bebu na šake i kolena na nagnutu površinu (plastični tobogan ili daska naslonjena na niski stočić). Pustite je da sama uz pomoć ruku i stopala stignedo vrha. Da biste je motivisali, stavite na vrh, recimo, omiljenu igračku. Ponovite vežbu nekoliko puta. 

Od dvanaest do osamnaest meseci


Neravnoteža


Ovo je vežba koja aktivira mišiće nogu malog deteta i pomaže mu da stabilno hoda.


Kako izvesti vežbu?


  • Postavite dete da stoji i kleknite iza njega. Najpre lagano gurnite dete u desno, levo,             napred, nazad, da izgubi ravnotežu. Pazite samo da ne padne!

Pomeranje tla

Ovom vežbom aktivira se centar za refleks koji se nalazi na stopalu. Centri za ravnotežu moraju se prilagoditi različitim percepcijama tla.

Kako izvesti vežbu?


  • Stavite dete da stoji na jastuku, ćebetu ili dušeku. Kleknite ispred njega i zovite ga da dođe do vas, pridržavajući ga najpre rukama, a onda ga pustite. Možete otežati vežbu tražeći od deteta da to isto uradi zatvorenih očiju.

Ovakva zanimljiva otkrića od najranijeg uzrasta imaju izuzetno pozitivno dejstvo. Ona će se, na ovaj ili onaj način nastaviti, a vaše dete će se čitavog života osećati sigurnim i podržanim.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde