Logopedi i roditelji

Za uspešan rad logopeda sa detetom, neophodan je i roditelj.

Tokom prvog pregleda roditelj je taj koji daje informacije o detetu. Tada nas interesuje kako je tekla trudnoća, porođaj, rani razvoj, porodična anamneza, dnevne rutine...
Nakon prvog pregleda, kad se utvrdi da je potrebna dodatna stimulacija deteta, roditelj je taj koji uz logopeda određuje ciljeve za svoje dete i porodicu. U zavisnosti od izazova sa kojima se roditelj najviše susreće tokom svakodnevnih aktivnosti, zavisi i izbor ciljeva.

Stimulativni rad u ordinaciji logopeda, u slučaju da je izolovan i usmeren samo na dete, ne može dati veće i značajnije rezultate. Najbolji i najbrži napredak dobijamo kad se roditelj kroz tretman obuči specifičnim tehnikama za podsticanje govorno-jezičkog razvoja svog deteta u kućnim uslovima. Te tehnike jesu specifične jer su strogo individualne, prilagođene svakom detetu ponaosob kao i njegovoj užoj socijalnoj sredini. Svaku od tih tehnika za podsticanje, bilo razumevanja bilo produkcije, roditelj treba da primenjuje tokom dnevnih aktivnosti (rutina) sa svojim detetom. Na taj način dete dobija podstrek za komunikaciju.

Rad na govoru i komunikativnim sposobnostima ne može biti periodičan (samo u određenim terminima kod logopeda), već je jako važno da bude kontinuiran. Dete mora imati podršku i stalnu izloženost podsticajima za komuniciranje da bismo kroz vežbu, pokušaj i pogrešku, podsticaj i ohrabrenje došli do novih veština komunikacije.

Ako imate pitanje ili ste zabrinuti za govorno-jezički razvoj svog deteta, javite se logopedu za pomoć.


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde