"Sad je kasno da ispraviš svoj govor"

Ako određene glasove izgovarate drugačije, i te kako ste toga svesni. Dok kod dece to zna da nam bude "slatko", nepravilan izgovor glasova odraslih okolina primeti odmah.

Ako niste uspeli izgovor da korigujete na ranom uzrastu a sad imate godine, to ne znači da je situacija nepromenjiva. Sada jeste teže, korekcija zahteva više vremena jer vi tako pričate već 20, 30, 40...godina. Ali nije nemoguće. Sada možete lakše da osvestite gde grešite i vežbom to da korigujete.

Potrebno je da se javite logopedu jer profesionalac prvo mora da Vas posluša. On treba da uoči tip greške koji pravite (da li je to pogrešan položaj jezika, usana, obraza...). Na osnovu govornog statusa pravi se plan tretmana.

Govorni proces se razlaže na segmente i objašnjava Vam se u kom delu imate odstupanje i kako da ga korigujete. Vežba ide od jednostavnog ka složenom, postupno prateći Vaš tempo napretka.

Potrebno je dosta upornosti sa Vaše strane, potrebna je stručnost logopeda sa druge strane, a rezultat svakako neće izostati.


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde