Čitanje knjiga sa mališanima


Veoma je važno početi sa čitanjem knjiga na najranijem uzrastu. Iako beba ne razume pročitano ona uživa slušajući Vaš glas, osećajući toplinu Vašeg tela i Vaš miris. Na taj način se osećaj prijatnosti vezuje za čitanje. Pročitajte kako čitati deci u najranijem uzrastu.

Koja knjiga je knjiga za Vaše dete? 

Knjiga sa velikim i jasnim slikama.  Knjiga sa jednostavnom radnjom.  Knjiga o svakodnevnim temama (odlazak u kupovinu, kod lekara, u park...).  Knjige koje objašnjavaju zašto se nešto dešava.  Knjige sa rimom.  Knjige koje podstiču maštu i igru. 

Šta da radimo pre čitanja?

Udobno se smestimo tako da dete može da vidi knjigu i da prati crteže. Pročitamo naslov i popričamo i ilustraciji na koricama.

Šta da radimo dok čitamo knjigu?

Glasom naglašavamo likove i radnju.  Pokazujemo sliku, detalje na slici koji se spominju u tekstu.  Glasom i mimikom pokažite Vaše reakcije.  Ohrabrite dete da Vam pokaže kako doživljava priču.  Dozvolite detetu da dovrši stih pesmice ili rečenicu u knjizi.  Pitajte dete da li bi moglo da predvidi šta će se desiti sledeće.

Šta da radimo nakon čitanja?

Razgovaramo o pročitanom.  Dozvolimo detetu da uzme knjigu i, ako želi, samo pokuša da je "čita".  Povežite pročitano sa nekim prethodnim događajima.  Ohrabrite dete da nacrta šta se desilo u knjizi.

Ono što je važno, ne možemo očekivati da će mlađe dete biti mirno dok mu čitamo. Neki put iako se pomera, ono pažljivo sluša.

Ako zaključite da dete zna tekst i pesmice napamet, dok čitate napravite namernu grešku. Tako ćete čitanje učiniti zabavnim jer će se dete odmah potruditi da vas ispravi.

Čitajte detetu istu knjigu sve dok ono pokazuje interesovanje za nju.


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Vukotić bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde