Jezički razvoj deteta tokom prve godine

I deo - do 6. meseca života


Poznato je da razvoj govora i jezika imaju svoj uobičajeni tok. U ovom tekstu predstavljen je za uzrast očekivani napredak u govoru i jeziku. Ako dete ne usvaja govor i jezik po očekivanom planu, to ne predstavlja odmah i poremećaj. Ipak, ako većina veština očekivanih za uzrast izostaje, trebalo bi konsultovati logopeda i po njegovoj profesionalnoj proceni započeti tretman.

 

Osnovni saveti:

 • Isključite sve što ometa i narušava vaše vreme sa detetom. Utišajte telefon, isključite kompjuter i televizor, i budite spremni da komunicirate sa svojim detetom.
 • Slušajte šta dete želi da vam kaže. Uočite na šta vaše dete obraća pažnju i o tome pričajte. Npr. ako se igra kockama, pričajte o kockama.
 • Razvijte dnevnu rutinu. Rutina umiruje bebu i dozvoljava joj da može da predvidi šta će biti sledeće.
 • Budite dobar model jer dete uči da komunicira gledajući vas pažljivo.

Šta da očekujemo?

 • Tokom prvog meseca života – faza fonacije – beba refleksno ispušta zvuke (plače, kija, kašlje, podriguje...)
 • Od 2. do 3. meseca – dete ispušta zvuke koji zvuče kao zadnji vokali i konsonanti /u, o, a, k, g, ŋ/
 • Od 4. do 6. meseca – beba stiče bolju kontrolu nad govornim organima. Oglašavanje varira dnevno i nedeljno. Dete mumla, skiči, viče, pućka usnama... 


Kako stimulisati dete tokom ovog perioda?


Podstičite bebu da se oglašava, da to zvuči na "ma", "da", "ba". Ovi slogovi nisu reči. Nemaju značenje reči "mama", "baba",... Oni su bebin način komunikacije sa vama i oni su važan korak ka govoru. Što više beba vežba da produkuje glasove, to će oni postajati čistiji. Oglašavanje podstičite održavanjem kontakta očima, odgovarajući govorom na pokušaje deteta i imitirajući detetovu vokalizaciju.

Imitirajte bebin smeh i grimase lica.

 

Kada treba potražiti savet/pomoć?


Ako se beba ne smeje i ne oglašava.

Ako beba nema reakciju na nove i nepoznate zvuke.

Ovo su samo neki znaci upozorenja koji roditeljima mogu skrenuti pažnju na to da razvoj govora i jezika ne teče po planu.

 


II deo - od 7. do 12. meseca života 

 

Šta da očekujemo?

 • Od 7. do 9. meseca – faza brbljanja – govor bebe sve više liči na govor odraslih. Beba se češće oglašava sa "ma","pa", "ba", čak počinje i da ih udvaja "mama", "baba"... To sve liči na reč ali ne možemo im pripisati značenje. U govoru se javljaju alveolarni i bilabijalni glasovi. 
 • Od 10. do 12. meseca – intenzivnije brbljanje – intonacija i prozodija govora zvuče kao kod odraslih. Beba koristi različite slogove. Najčešći kosonanti koje dete izgovara su /h, d, b, m, t, g,  s, n, k, j, p/. Ova faza se završava pojavom prve reči sa značenjem. Dete kaže "mama" i ta reč se odnosi samo na njegovu mamu.

 

Kako stimulisati dete tokom ovog perioda?

 

Učite bebu da vas imitira, tapše, šalje poljupce, igra se prstima/rukama ("Taši, taši", "Eci, peci, pec"). Koristite gestove kao što je mahanje rukom za pozdrav, na ovaj način dete će brže naučiti značenje reči.

Pričajte sa bebom dok je kupate, hranite, oblačite. Pričajte o tome šta radite, gde idete, opišite joj vreme napolju. Pričajte o slikama u knjizi ili stvarima koje vidite dok ste u šetnji. Postavljajte pitanja. Slušajući vas dete uči reči i pojmove, uči kako jezik funkcioniše.

Približite detetu zvukove životinja (onomatopeju) da biste ih povezali sa značenjem ("Kuca kaže av-av.")

Podstaknite svaki detetov pokušaj komunikacije.

 

Kada treba potražiti savet/pomoć?


Ako dete staro 9 meseci...

ima ograničeno ili nema brbljanje

ne pokazuje kad je srećno ili uznemireno

 

Ako dete staro 12 meseci...

ne pokazuje prstom predmete

ne koristi gestove kao što su mahanje ili klimanje glavom


PROČITAJTE: Jezički razvoj deteta između prve i druge godine


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Monika Trajkovic 20.07.2022

  Imam bebu petomesecnu koja ponekad izgovara reci ,necu,eto tako,da,ja,ponekad se pitam dal je moguce tako nesto ,jako je aktivna,jedini problem je sto nece na stomak ,vec se podize kao da hoce da ustane


 2. Josipa 20.01.2022

  Moje dijete ima 17 mjeseci ali je rodjen 3 mjeseca prerano.Jel bi trebala biti zabrinuta sto jos uvijek ne pokazuje prstom?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde