Weber-Christian-ova bolest

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka je nepoznat. Pretpostavlja se da u nastanku bolesti učestvuje imunološki sistem zbog povećanog nivoa cirkulišućih imunih kompleksa.
 

Klinička slika

Oboleli najčešće imaju kožne a ređe i sistemske manifestacije. Kožne promene su vidu eritematoznih, edematoznih potkožnih čvorića, 1-2 cm u prečniku ili veće, i uglavnom se javljaju u grupama. Čvorići se javljaju u egzarcebacijama i povlače nedeljama, nekada i mesecima. Promene su simetrične i najčešće se javljaju na butinama i nogama. Pojedinačni noduli se povlače za nekoliko nedelja nakon čega ostaje atrofičan utisnut ožiljak. Nekada dolazi do pucanja kože iznad nodula i iz njih se prazni braonkasti masni sadržaj.
Bolest može da zahvati pluća, srce, creva, slezinu, bubrege. Sistemske manifestacije podrazumevaju malaksalost, slabost, groznicu, mučninu, povraćanje, bol u abdomenu, gubitak telesne težine, bolove u kostima, mišićima i zglobovima, uvećane slezina i jetra.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, biopsije promena i patohistološkog nalaza.
 

Lečenje

Ne postoji specifična terapija. Mogu se ordinirati fibrinolitici, hidroksihlorokvin, azatioprin, ciklofosfamid, tetraciklini, ciklosporini. Nekada sistemski kortokosteroidi mogu da preveniraju egzarcebacije promena.

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde