Vasculitis allergica leukocytoclastica

Vasculitis allergica leukocytoclastica (vasculitis hyperergica cutis) predstavlja oboljenje koje se karakteriše osipom koji je sklon nekrozi.

Uzrok nastanka

Oboljenje je uzrokovano taloženjem imunih kompleksa između endotela i bazalnih membrana malih krvnih sudova, naročito venula u koži , ali i u nekim unutrašnjim organima. Reč je o antigenoj stimulaciji različitim antigenima, kao npr. bakterijama, virusima, protozoama, crevnim parazitima, lekovima, hranom, tumorskim antigenima.

Klinička slika

Promene se najčešće javljaju simetrično na donjim ekstremitetima, što se naročito zapaža kod hemoragičnog oblika vaskulitisa koji se karakteriše gusto diseminovanim purpurnim papulama. Uz promene na koži se zapažaju i otečeni zglobovi i moguća gastroinetestinalna krvarenja.

Drugi oblici alergijskog vaskulitisa se karakterišu pojavom hemoragičnih papula, nodusa (čvorova), vezikula i bula (manjih i većih mehura) sa pojavom nekroze (izumiranje tkiva). Nekada se javljaju i urtikarijske promene koje prelaze u hemoragične, nekrotične promene. Vaskulitične lezije se mogu pojaviti i u unutrašnjim organima (pluća, srce, bubrezi, centralni nervni sistem i gastrointestinalni trakt). Bolest ima subakutni ili hronično recidivirajući tok.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pegleda, laboratorijskih i histoloških nalaza.

Lečenje

Sistemska primena kortikosteroida je skoro uvek uspešna, ali nije moguće suzbiti recidive. Lokalno se sprovodi antipiodermatska terapija. U najtežim slučajevima dolazi u obzir plazmafereza i primena kolhicina.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. suzana segan 14.02.2012

    Da li mogu da se kupe vec napravljene kreme- cime se lece?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde