Unguis incarnatus

Unguis incarnatus (urastao nokat) je nokat koji je svojom lateralnom ivicom urastao u meko okolno tkivo.

Uzrok nastanka

Uzrok ove pojave je obično nepravilno, kružno sečenje slobodne ivice nokta, pri čemu slobodna ivica sve više pritiska meka tkiva, urasta u njih i uzrokuje upalu.

Klinička slika

Pri urastanju nokta, javlja se inflamatorna (zapaljenska) reakcija mekog tkiva. Najčešće se javlja na palcu noge. Periungvalno (oko nokatne ploče) se javlja eritem (crvenilo), bolni otok i na kraju gnojna upala. Kao posledica upale može se stvoriti granulaciono tkivo, a moguća je i gljivična superinfekcija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i dermatološkog pregleda.

Lečenje

Terapija se sastoji u sanaciji inflamatorne komponente (nekada je osim lokalne, potrebna i sistemska terapija antibioticima), a nakon sanacije slobodnu ivicu nokta treba seći ravno, a ne kružno. Ukoliko konzervativna terapija ne bude uspešna, indikovani su resekcija nokta i ekskohleacija hipertrofičnog granulacionog tkiva.

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Mirko 26.03.2022

    Bio sam na operaciji unguis incarnatus 2 puta a probao sam bez hirurga i opet ga imam koji savet mi dajete.


  2. Nena 24.10.2013

    Imam problema sa urastenjem noktiju palčeva u meso još od detinjstva to je u mojoj porodici nasledno. Kad sam se porodila, rodila sam sina koji je odmah po izlasku iz stomaka imao urasle noktiće. Moj recept je da čim primetite da vam nokti urastaju uzmete medicinski hidrogen od 3% i da svake večeri nakon lepo naparenih nogu ispirate deo gde nokti urastaju i da pokušate svu prljavštinu i gnoj izbacite iz rane da pustite da nokat sam probije tkivo a ne da ga čupate jer će vam opet urasti i nokte sečite tako da uvek ostane deo koji prelazi malo taj deo gde urastaju, cena je da će vam nokti uvek izgledati kao da ih niste sekli 2nedelje ali nećete imati problema, i izbegavajte usku obuću! Pozdrav svima!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde