Prurigo simplex acuta infantum

Prurigo simplex acuta infantum (strophulus infantum, urticaria papulosa infantum) je recidivantna reakcija kože, koja se javlja uglavnom kod dece, a karakteriše se pojavom seropapula.

Uzrok nastanka

Verovatno je reč o preosetljivosti na neke sastojke hrane, lekove, a sumnja se i na ujede insekata. Etiopatogenetsku ulogu može imati i stres.

Klinička slika

Bolest se javlja iznenada, kod prethodno zdrave dece, obično između 2. i 8. godine života. Osnovna promena koja nastaje je veličine do 1 cm, slična urtiki, koja ukoliko se pritisne staklom, u centru se može videti sitno žućkasto područje. Ova kombinovana promena -urtika i vezikula, se naziva seropapula. Predilekciona mesta za lokalizaciju promena jesu otkriveni delovi tela. Zbog svraba dete se grebe pa nastaju ekskorijacije (oguljotine), piodermatske promene (infekcije) i kruste, a posle sanacije ostaju beličasti ili hiperpigmentovani ožiljci. Opštih simptoma nema, ali je dete zbog svraba neispavano i iscrpljeno.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda i histološkog nalaza.

Lečenje

Terapija se sprovodi primenom antihistaminika, a lokalno je dovoljna primena tečnog pudera (cink talk mikstura). Prognoza je dobra.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Calcanevs 20.04.2009

    "Nasuprot laičkom shvatanju hrana nema nikakvog uticaja na nastajanje oboljenja" - Bosiljka Lalević - Vasić et al. Dermatovenerologija, str 108.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde