Pemhigus erythematosus

Pemhigus erythematosus (pemphigus seborrhoides, Syndroma Senear-Usher) je varijanta pemphigus foliaceusa kombinovana istovremeno sa postojanjem lupus erythematosus-a.

Uzrok nastanka

Uzrok je nepoznat, prema savremenim saznanjima svrstava se u autoimuna oboljenja. Autoimuni mehanizam mogu pokrenuti i neki lekovi (izonijazid, etambutol, rifampicin, fenilbutazon, penicilin, D- penicilamin, indometacin), izloženost ultraljubičastim i rendgenskim zracima.

Klinička slika

Na seboroičnim područjima (kosa, lice, leđa) javljaju se perzistirajući eritemi (crvenilo) uz slabu infiltraciju kože, prekriveni žućkastim ljuskama. Vide se i erozije, tako da postoji velika sličnost sa pemphigus foliaceus-a. Promene na koži se često pojavljuju posle ekspozicije sunčevom svetlu, a mogu se pojaviti i posle primene nekih lekova. Bolest je dugotrajna, nekada može da pređe u pemhigus foliaceus.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda i histološkog nalaza.

Lečenje

Lokalno se primenjuje terapija s ciljem sprečavanja sekundarne infekcije i potpomaganja epitelizacije. U opštoj terapiji su najvažniji kortikosteroidi, početne doze su visoke a zatim se postepeno smanjuju. Kod teških oblika kortikosteroidi se kombinuju sa citostaticima. Od opšte terapije ordiniraju se još antibiotici, vitamini, gamaglobulin, transfuzija krvi. Ishrana mora da bude kalorična, bogata vitaminima, mineralima i biljnim i životinjskim proteinima. U terapiju se zbog prisutnog lupusa diskoidnog eritematodusa dodaju sintetski antimalarici.   

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde