Micetom

Uzrok nastanka

Uzročnici su i bakterija (actinomycetomas ) i gljivica (eumycetomas ). Ove gljivice su veoma široko rasprostranjene u prirodi: rastu na opalom lišću, u skladištima žita, stajskom đubrivu, senu u drugim materijama biljnog porekla, a često su u sastojak saprofitne flore u ustima.  Spore se mogu naći na tlu i u vazduhu tokom cele godine i u disajne organe dospevaju udisanjem.
 
 
 
 

Klinička slika

Bolest u plućima ispoljava se najčešće u vidu micetoma (aspergilusna lopta, aspergilom). Aspergilom se može razviti kada spore uđu u plućnu šupljinu nastalu usled neke prethodno postojeće bolesti kao što su tuberkulozne kaverne, bronhiektazije, apsces pluća, plućne ciste, emfizemske bule ili karcinom sa šupljinom. Gljivica obično ne vrši invaziju zida šupljine u kojoj se nalazi, i ne daje izražene kliničke simptome. Kada simptomi postoje, oni se najčešće ispoljavaju u vidu kašlja sa hemoptizijama (iskašljavanje krvi). Lopta se može lagano povećavati tokom više godina.
Invazivna aspergiloza javlja se kada je oslabljena otpornost organizma, bolest se ispoljava u vidu akutne primarne nekrotizujuće pneumonije sa stvaranjem apscesa i invazijom krvnih sudova sa pojavom tromboze. Ovo je vrlo redak oblik bolesti-opisan je uglavnom kod zemljoradnika koji su bili izloženi velikoj koncentraciji spora iz zrnevlja žitarica. Posle obilne inhalacije spora aspergilusa u prethodno zdravih osoba može da se javi jedan oblik manje opasne invazivne aspergiloze u vidu akutnog pneumonitisa, koji spontano prolazi tokom nekoliko nedelja.
Na koži i u potkožnom tkivu koje je zahvaćeno se stvaraju izrasline, tumefakcije, šupljine koje se dreniraju, abscesi i granulomi. Najčešće se javljaju na stopalima, i drugim eksponiranim regijama. Nastao micetom je bezbolan, koža je na tom mestu tamnije prebojena. Kasnije nastaju inflamovane lezije koje mogu da invadiraju i kosti.
 
 
 

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalaza uzročnika u ispljuvku ili u kulturi, rendgenografije, seroloških ispitivanja.
 
 
 
 

Lečenje

Kada postoji aspergilom u plućnoj šupljini, može se pokušati sa davanjem ekspektorantnih lekova da bi se pomoglo iskašljavanje sadržaja iz šupljine. U svim ostalim slučajevima lečenje je hirurško.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde