Ksantomatoza

Ksantomatoze su promene kože nastale kao posledica ekstravazacije lipoproteina i njihove endocitoze putem makrofaga. Promene su obično praćene hiperproteinemijom.

Uzrok nastanka

Ksantomatoze nastaju usled poremećaja metabolizma lipoproteina. Najvažniju ulogu imaju hiperlipoproteinemija, lokalni poremećaj permeabilnosti vaskularnog zida, ulaz masnih materija u perivaskularno vezivno tkivo, endocitoza lipoproteina od strane makrofaga.

Klinička slika

Ksantomi mogu da budu u vidu papula, nodula (čvorova) i plakova različite veličine i boje (xanthos – žut), od žućkaste do smeđe ili purpurno crvene boje. Osim na koži, ksantomi mogu biti lokalizovani i na sluzokožama, tetivama i ligamentima, na srcu i krvnim sudovima, u centralnom nervnom sistemu, na rožnjači i na retini. Kod ksantoma lokalizovanih na tetivama boja kože koja ih prekriva nije izmenjena. Ksantomi pločastog oblika se nazivaju ksantelazme.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Prvenstveno iz kozmetičkih razloga, pojedini ksantomi se mogu hirurški odstraniti. Kod ksantelazme na kapcima dolazi u obzir kauterizacija i primena lasera. Nakon odstranjenja, česti su recidivi. Naravno, potrebno je i lečenje hiperlipoproteinemije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Jelena 13.04.2010

    Imala sam ksantelazme na kapcima oba oka. Prvi put su odstanjene hiruski, i ubrzo se ponovo pojavile na istim mestima, istog oblika i velicine. Drugi put, u leto 2009, odstranili si mi iste laserskim putem. Nisu se vratile, ali je ostao oziljak, znatno svetlije boje, u odnosu na moju boju kapka. Zanima me da li postoji nesto efikasno cime je dozvoljeno tretrati te oziljke, naravno u svrhu njihovog nestanka?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde