Herpetiformni impetigo

Herpetiformni impetigo je teška, amikrobna, pustulozna dermatoza koja se obično javlja u drugom trimestru trudnoće.

Uzrok nastanka

Postoje dva osnovna mišljenja o etiopatogenezi ove bolesti. Prema mišljenju nekih autora radi se o generalizovanoj pustuloznoj psorijazi. Dok drugi smatraju da je herpetiformni impetigo prvenstveno endokrinološki prouzrokovana dermatoza.

Klinička slika

Herpetiformni impetigo započinje pojavom eritematoznih (crvenih), pločastih, slabo izdignutih areala na unutrašnjim stranama butina, perigenitalno i periumbilikalno (oko pupka), ali i u intertriginoznim područjima (površine koje se međusobno taru), naročito submamarno (ispod dojki) i aksilarno. Posle nekoliko dana promene se mogu pojaviti bilo gde na koži trupa i ekstremiteta, na licu, na sluzokoži usne šupljine. Na spomenutim arealima ubrzo nastaju pustule (mehurići ispunjeni gnojnim sadržajem) do veličine zrna bibera, koje konfluiraju (spajaju se). Pustule zatim pucaju a na njihovim mestima nastaju erozije. Od opštih simptoma redovno se zapaža povišenje telesne temperature, dijareja (proliv) i afekcija bubrega.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, pregleda, laboratorijskih i histoloških nalaza.

Lečenje

Terapija je lokalna i opšta. U lokalnoj terapiji se primenjuju fluorisani kortikosteroidi i antiopiodermatska sredstva. Opšte lečenje podrazumeva primenu kalcijuma, kortikosteroida, AT 10 u visokim dozama. Bolest traje mesecima. U teškim oblicima može nastati letalan ishod.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde