Keratosis palmoplantaris transgrediens

Keratosis palmoplantaris transgrediens (Mal de Meleda, Mljetska bolest) je redak oblik palmoplantarne keratodermije.

Uzrok nastanka

Bolest je nasledna, nasleđuje se autozomno recesivno. Ova bolest je prvi put zapažena na ostrvu Mljetu.

Klinička slika

Hiperkeratoza dlanova i tabana nastaje u prvim nedeljama života. Koža dlanova i tabana je nejednako zadebljana, suva, hrapava, sa brojnim ragadama (pukotine). Pridružena je jaka hiperhidroza. Vremenom dolazi do postupnog proširenja hiperkeratoze i na dorzalne strane šaka i stopala, na predeo Ahilove tetive i ekstenzorne strane laktova i kolena. Nokti su takođe zahvaćeni i deformisani (koilonihija, subungvalne keratoze). Mentalni razvoj je normalan.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze (porodična), kliničke slike i dermatološkog pregleda.

Lečenje

Indikovana je simptomatska terapija keratoliticima (salicilna kiselina). Primena retinoida može da utiče povoljno u smislu smanjenja keratoze i poboljšanja radne sposobnosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. hatidza velić huruz 23.12.2013

  Od rođenja pati od mljetske bolesti imao ju je moj otac njegova majka itd ima i moj sin želja mi je da stupim u kontakt sa oboljelima od ove bolesti radi razmjene informacija


 2. A.H. 19.07.2012

  Pozdrav svima sa bolescu mal de meleda. Želim da stupim u kontakt sa takvim osobama radi razmene informacija o kontrolisanju bolesti.


 3. mal de meleda N P 13.07.2012

  Imam mal de meledu od rođenja. Imam 43 godine, tel. 0668204842


 4. mitrovic slavko 27.10.2011

  Cao imam 40 godina imam skoro istu bolest. Smo kod mene je napisano na otpusnoj listi keratodermia palmoplantaris otpustesam iz vojske 89 godine lazu da je nasledno ja sa dobio u vojsci.


 5. Mal de meleda 05.04.2010

  Pozdrav svim osobama sa dijagnozom mal de meleda imam 41. Godinu i od rodjenja imam ovu bolest. Zelim da stupim u kontakt sa licima sa istom bolescu radi razmenjivanja iskustva u lecenju i kontrolisanju ove bolesti


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde