Impetigo contagiosa

Uzrok nastanka


Uzročnici su staphylococcus aureus i beta hemolitički streptokok grupe A. Sitno- vezikulozni tip pripisuje se beta hemolitičkom streptokoku, dok je bulozni tip impetiga uglavnom uzrokovan stafilokokom. Oboljevanju pogoduje odsustvo mogućnosti za dobru higijenu i vlažna, topla klima, te je bolest češća leti. Bolest najčešće nastaje kontaktom kože lica s nečistim rukama, npr. majke deteta.

Klinička slika


U najvećem broju slučajeva impetigo se javlja u obliku sledećih efloroscencija: gnojni mehuri koji pucaju, nastajanje erozija na koži, pojava krusta i na kraju izlečenje defekta na koži.

Kod sitno-vezikuloznog tipa prvo se javlja sitna vezikula (mehurić), ispunjena bistrim sadržajem, na lagano zacrvenjenoj površini. Mehurić brzo puca, nastaje erozija, zatim svetla, žućkasta krusta boje meda. Najčešće nastaje na licu, posebno u regiji oko usta i nosa.

Kod buloznog tipa, mehurići nisu tako sitni, već su veći -do 2 cm, može proći više vremena dok se ne probiju i počnu sušiti. Takve promene mogu trajati i do 3 dana.Nakon pucanja mehura nastaje erozija i zeleno-smeđa krusta. Promene se nalaze na licu, iako se mogu naći i na drugim delovima tela. Promene prolaze bez zaostajanja ožiljaka.
Bolest prolazi kao akutna, a spontana sanacija može nastupiti za 2-3 nedelje.  Prognoza bolesti je najčešće dobra.

Komplikacije


Može se javiti bolest bubrega povezana s kožnim promenama, tzv. impetigo-nefritis.

Dijagnoza


Uzročnici se izoluju iz promena na koži.

Lečenje


Lokalna terapija koja se sastoji od mehaničkog uklanjanja promena na koži (dečjim uljem ili 3% rastvorom masti salicilne kiseline), a nakon toga primenjuju se antibiotske masti.
Kod generalizovanih oblika koriste se antiseptičke kupke. Sistemska terapija antibioticima je retko potrebna, u slučaju jako proširenih promena, kod bolesnika sa oslabljenim imunitetom i u slučaju impetigo-nefritisa.


Kod koga da zakažem dermatološki pregled?


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde