Hidradenitis suppurativa


Uzrok nastanka


Staphylococcus aureus, beta hemolitički streptococcus grupe A, gram negativne bakterije, anaerobne bakterije. Patogeneza nije do kraja razjašnjena, zapaljenje žlezda predstavlja sekundarni događaj. Primarni događaj je opstrukcija izvodnih kanala apokrinih žlezda, koja nastaje usled poremećaja folikularne keratinizacije ili usled hidratacije keratina.

Klinička slika


Oboljenje se javlja posle puberteta i češće je kod žena. Promene su najčešće lokalizovane aksilarno (pazuh), perianalno, ingvinalno (prepone) i perigenitalno u vidu dubokog bolnog infiltrata u početku čvrste konzistencije koji se postepeno uvećava. Nakon 2-7 dana nodus (čvor) počinje da fluktuira i dolazi do pražnjenja gnojnog sadržaja kroz perforaciju na koži. Posle sanacije zaostaju duboki ožiljci i brojni komedoni. Oboljenje ima hroničan tok sa akutnoim bolnim naletima.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike, a potvrđuje se bakteriološkim nalazom uzročnika.

Lečenje


Neophodna je sistemska primena antibiotika prema antibiogramu u toku više nedelja i incizija inflamovanih promena u prvoj fazi bolesti. Dolzi u obzir i primena retinoida, kortikosteroida, antiandrogena. U težim, hroničnim slučajevima indikovana je hirurška intervencija sa odstranjivanjem svih sinusnih kanala i džepova. Lokalna terapija podrazumeva primenu kortikosteroida i antibiotika.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Natalija 19.06.2019

  Danas sam saznala da bolujem od HS već neko vreme. Mazala sam svačim, a paorijazu imam od svije 14 godine (sad imam 43). Sve me boli ispod pazuha, prepone, straznjica, stomak...


 2. Nepoznati 14.12.2014

  Gospodine Dragan,
  kako mogu da vas pronadjem? Pišite mi ovdje vasilevo.1996@hotmail.com


 3. Dragan Marković 01.12.2014

  Poštovani,
  priroda teme i podmukla bolest kao što je HS me je naterala da vam prenesem moja iskustva, a verujte da ih za 15-tak godina koliko sam bolovao od HS ima dosta. Naime imam 44 godine i HS mi je prvi put dijagnostikovan kada sam imao 27 godina, mada sam ga imao i 2 godine pre dijagnoze, ali sam se nosio mišlju... Ma srediće se to samo od sebe. Naravno da se nije sredilo, već je bolest progresivno napredovala! Prvo je bila zahvaćena desna Axilla ( pazušna jama), a posle nekog vremena je prešlo i na levu. U početku su bile sporadične bubuljice (zrno graška), koje bi nekad naraslo do veličine ping-pong loptice. Bolovi su bili veliki dok god se ta oteklina ne bi ispraznila (pucanje). Periodi ponovnog rasta otoka ispod pazuha su se skraćivali i sve češće i češće su se javljali, dok nisu postali hronični. Svi koji boluju od HS znaju koliko sve to može biti neprijatno, bolno, frustrirajuće - pošto nema leka, na kraju krajeva vrlo zamarajuće. Lečenje je obuhvatalo sve. Od hirurških incizija, raznih antibiotika, kortikosteroida - koje sam u krajnoj nuždi uzimao, krema, pomada, ulja, gelova, promena ishrane (čak i gladovanje). HS mi je i dobrog doneo - ostavio sam cigarete posle 23 godine... Da probam možda se nešto i desi. I desilo se da sam lakše disao :-), ali HS je još uvek bio tu. I ne da je bio tu već se i dalje širio. Kada je HS zahvatio i desnu preponu na nozi, to je za mene bio kraj. Odlučio sam se na potez od koga sam bežao sve godine, a to je hiruška intevencija na VMA pod totalnom anestezijom. Operacija prolazi ok, previjanje ok, skidanje konaca ok, i sledi kontrola. Na kontroli šok. Znači, samo nakon dve-tri nedelje od operacije ponovo ista dijagnoza - HS!? i konstatacija da operacija mora de se ponovi. Kakvo razočarenje..., ali posle svake kiše sunce dolazi. Operacija mi je još više dala snagu da rešenje potražim na nekoj drugoj strani i na moju sreću rešenje za moj slučaj je pronađeno :-) . Mislim da je to rešenje i za sve koji boluju od ove bolesti. Naravno, preduslov je da je u pitanju HS, a ne folikulitis ili nešto slično. Lek je sasvim prirodan i radi na podizanju imuniteta, i ono što je najbitnije da “radi”, i da su otoci potpuno nestali i da sam zdrav već 2.5 godine. Svi zainteresovani me mogu kontaktirati na mail: gaginac@sbb.rs, pošto bih voleo da napravim stastistiku izlečenja (iskustava) i proširim šire.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde