Dermatitis perioralis

dermatitis-perioralisDermatitis perioralis (dermatitis rosaceiformis steroidica) je hronična dermatoza lokalizovana najčešće perioralno (oko usta). Najčešće obolevaju žene između 20. i 50. godine života.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza nije u potpunosti razjašnjena. Kod velike većine bolesnika anamnestički se može saznati da su prethodno u dužem periodu koristili kortikosteroidne masti na koži lica koje mogu oštetiti kožu. Moguće je da različiti mehanički i hemijski nadražaji (kozmetička sredstva, oralni kontraceptivi, UV zračenje) ili infektivni agensi, na tako oštećenoj koži dovode do karakteristične upale.

 

Klinička slika

Promene zbog kojih bolesnici počinju upotrebu kortikosteroidnih preparata najčešće su seboroični dermatitis, rosacea ili akne vulgaris. Zatim na eritematoznoj (crvenoj) osnovi zapažaju se brojne pojedinačne ili grupisane polukuglaste crvene papule prečnika 1-2 milimetara. Uz njih se javljaju sitne papulovezikule i papulopustule i ponekad infiltrisana žarišta nepravilnog oblika. Promene su najčešće lokalizovane perioralno, uz karakterističnu usku slobodnu ivicu kože oko usana, naročito ispod donje usne. Promene se šire nazolabijalno, na obraze, spolja prema očnim kapcima, a u težim slučajevima i na čitavo lice i čelo. U kasnijim fazama bolesti izraženi su ljuštenje, atrofija kože i teleangiektazije (tačkasto proširenje kapilara). Posle prestanka upotrebe kortikosteroida gotovo uvek dolazi do prolaznog pogoršanja postojećih promena.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i dermatološkog pregleda.

Lečenje

U opštoj terapiji uspešni su tetraciklini i eritromicin. Može se ordinirati i 13-cis-retinoična kiselina u vrlo malim dozama. U lokalnoj terapiji treba isključiti sve iritantne supstance. Obavezan je prekid primene kortikosteroidnih preparata. Primena hladnih obloga i neutralnih emulzija većini bolesnika ublažava osećaj napetosti, pečenja i svraba. Takođe su uspešni lokalno primenjeni eritromicin i tetraciklin.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Gorana 12.12.2021

    Pre par godina imala sam dijagnozu Dermatitis perioralis u početnom stadijumu .Reagovala sam odmah i doktorka mi je dala da mazem krem Elidel jedanput uveče do potpunog nestanka...Posle dve veceri upotrebe Elidel krema crvenilo na koži oko usana je nestalo i više se nikada nije pojavilo.Doktorka me je pitala da li sam u tom periodu koristila neku novu šminku, nove preparate za negu lica.Nisam ništa od toga , ali sam fizički bila premorena jer sam detaljno cistila stan od prašine i prljavštine i koristila teske hemikalije za čišćenje .Elidel krem se pokazao kao vrlo efikasn i za dve veceri resio problem .


  2. Maja 16.09.2011

    Ukoliko neko ima dermatitis perioralis, evo par korisnih informacija. Ja ga trenutno imam, posetila sam dr. Karadaglica i on mi je dao da pijem doxycyclin caps. 2x1 -7 dana, pa onda 1x1 jos 7. U koliko niste pre toga mazali nista na svoju ruku treba vam metronidazol gel i to mazete 2x na dan. Pozdrav


  3. Ivana 16.06.2009

    Zanima me koliko traje lečenje ove bolesti?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde