Dermatitis papulosa gestationis

Dermatitis papulosa gestationis (papular dermatitis of pregnancy) je retka, za trudnoću vezana dermatoza, koja se javlja jednom na 2500 trudnica.

Uzrok nastanka

Etoiopatogenetski bolest je nedovoljno istražena. Međutim, poznato je da se zapaža znatno povišenje vrednosti HCG u urinu, a upadljiv je i pozitivan intradermalni test na ekstrakt placente. Oko polovine obolelih trudnica je RH negativna.

Klinička slika

Osnovna promena jeste seropapula, tj, mehurić ispunjen bistrim sadržajem, lokalizovan na infiltratu veličine zrna sočiva. Reagujući na jako izražen svrab, bolesnice se češu i grebu, i pri tome oštete seropapule i posledično nastaju erozije. Posle njihove reepitelizacije na mestima prethodnih morfi nastaju hiperpigmentacije. Promene se neprestano javljaju, a lokalizovane su bilo gde na koži trupa i ekstremiteta, uključujući i lice. Dermatoza se javlja u bilo kom periodu trudnoće, a posle porođaja se brzo povlači.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, pregleda, laboratorijskih nalaza. Snižena je vrednost kortizola u plazmi, a u poslednja tri meseca trudnoće snižena je i vrednost estriola u urinu.

Lečenje

Terapija izbora je sistemska primena prednizolona. U oko 30% slučajeva nastaje pobačaj ili prevremeni porođaj mrtvog ploda.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde