Uspešna transplantacija jetre na VMA

Tim stručnjaka Vojnomedicinske akademije u Beogradu noćas je uradio uspešnu transplataciju jetre, a zdravstveno stanje pacijenta je stabilno, izjavio je načelnik VMA general-major Miodrag Jevtić.

Transplatacija je urađena na čoveku koji je star 49 godina, kome je omogućeno da nastavi dalje normalno da živi, rekao je Jevtić Radioteleviziji Srbije.

Prema njegovim rečima, pacijent, koji je dobio novu jetru jutros se probudio, dobro je i potpuno je stabilan i na VMA očekuju da će on nastaviti da se oporavlja po planu.

Ukazujući da je urađena transplantacija 'velika stvar za našu medicinu', Jevtić je istakao da veliku zahvalnost duguje roditeljima koji su dali organe svoga deteta, koje je bilo u stanju kliničke smrti, što je velika stvar i poruka kako te probleme treba rešavati u našoj zemlji, kao i direktoru Kliničkog centra Srbije Vojku Đukiću i kolegama iz Urgentnog centra KCS.

Jevtić je dodao da je to 'veliki doprinos srpskoj medicini i dokaz da možemo da radimo najsofisticiranije metode i postupke u našoj zemlji, ali nam treba podrške u nekim segmentima, gde mi objektivno to ne možemo da uradimo'.

U timu od oko 100 ljudi koji je učestvovao u transplataciji jetre bili su hirurzi, anesteziolozi, transfuziolozi i drugi koji su pomogli u ovom poduhvatu, naveo je Jevtić, ukazujući da je transplatacija jetre jedna od najsloženijih, ali i najzahvalnijih zahvata u smislu prognoze i nastavka života.

"Ako sve prođe kako treba, a mi očekujemo, jer prvi pokazatelji neposrednog oporavka idu u tom smislu, dakle, mi očekujemo da će taj čovek moći da potpuno se vrati funkcionalno i životno svim svojim aktivnostima", rekao je Jevtić.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Nada 14.06.2008

    Cestitam od srca,nastavite tako dalje i sto cesce


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde