U Srbiji 2008. HIV-om inficirano 55 osoba

U Srbiji je ove godine registrovano 55 osoba inficiranih HIV virusom, a zaključno sa 31. decembrom prošle godine HIV virusom je inficirano 2.200, obolelo je 1.398, a umrle su 923 osobe, saopštila je u utorak direktorka beogradskog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Tanja Knežević.

Na konferenciji za novinare u Kragujevcu, dr Knežević je kazala da su u Šumadiji od side obolele 42 osobe, od čega najviše u Kragujevcu - njih 27.

Predstavljajući aktivnosti koje Ministarstvo zdravlja uz finansijsku pomoć Globalnog fonda sprovodi u 23 grada u Srbiji, ona je podsetila da je našoj zemlji u oktobru pre dve godine Globalni fond odobrio petogodišnji projekat u iznosu od devet miliona evra za borbu protiv side.

Naglašavajući da broj obolelih od side u Srbiji u odnosu na broj stanovnika iznosi 0,01 odsto, dr Knežević je ocenila da je epidemiološka situacija u Srbiji slična kao i u drugim zemljama, pre svega u okruženju.

Ona je naglasila da je u padu broj obolelih od side među narkomanima, a da je u porastu među seksualnim radnicama i biseksualnim muškarcima.

"Sve troškove u lečenju obolelih od side, pre svega za terapije koje su kombinovane pokriva Ministarstvo zdravlja koje je za te namene u 2006. godini izdvojilo 2,5 miliona evra, a u prošloj 3,5 miliona", rekla je predstavnica tog ministarstva Farida Basione-Stamenić.

U Srbiji postoje četiri referentne ustanove za takozvano metadonsko lečenje bolesti zavisnosti od kojih je jedna i Psihijatrijska klinika Kliničkog centra u Kragujevcu gde je u ovoj godini u lečenje uključeno 130 intravenskih korisnika droga iz tog grada, 70 iz Čačka, 15 iz Užica, 21 iz Valjeva i 14 iz Kraljeva.

"Plan je da do kraja godine u metadonski program lečenja u centralnoj i zapadnoj Srbiji bude uključeno ukupno 500 intravenskih korisnika", rekla je dr Mirjana Jovanović sa kragujevačke Klinike za psihijatriju.

Prema njenim rečima, na toj klinici je, ne računajući pacijente na metadonskom programu, u lečenje je uključeno 776 opijatskih zavisnika.

"Do 2005, godišnje se lečilo između 39 i 45 pacijenata sa problemom opijatske zavisnosti, a od 2005. godine taj broj se povećava i sada je 17,3 puta veći nego pre tri godine", rekla je Jovanovićeva.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Vlada 29.11.2008

    Konacno se nasao neko normalan koji je uvideo prednost Metadonske terapije. Metadon primam skoro 3 god. u Beogradu. Odbili su me pre toga u svim ustanovama i na kraju se nasao lekar voljan da mi prepise lek. Nemogu vam opisati koliko mi se zivot poboljsao. Svakodnevni stres koji je pocinjao ujutru cim se probudim kada shvatim da je predamnom jos jedan dan borbe i pokusaja da se dodje do para za drogu. Bilo je svega kradje,prevare,otimanja i ostalih malverzacija i lazi. Sve je to prestalo onaj dan kada sam dobijo svakodnevnu terapiju Metadonom. Pre toga sam se preko 30 puta bezuspesno skidao svim sredstvima i pokusavao da se izlecim na vise nacina. Metradonom sam se samo 3 puta spustao u privatnojk klinici ali bi se 2-3 dana po prestanku terapije vracao heroinu. Tada sam uvideo da mi je jedini spas Metadonsko Odrzavanje. Sve u svemu na njemu sam bio oko 11 god. Moja doza je 40 mg.=120 kapi Metadona za 24h. Recepte primam jedanput nedeljno i do sada za skoro 3 god. nisam povecao dozu, jer kad osetim da bi tolerancija mogla da poraste ja smanjim 20-30 kapi i onda se vratim na 120 i tako na svakih 3-4 meseca. Tako ne povecam toleranciju jer znam da su ljudi dogurali do 100-150 mg. samo zato sto sau povecavali cim bi malo osetili da im treba jos 10 kapi,pa jos i tako sve vise. Metadon mnogo moze da pomogne ako se terapija sprovodi kako treba.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde