Total make over - Svetski hit u estetskoj hirurgiji

Trenutni svetski hit u estetskoj hirurgiji je ”total make over”. Ako imate loše zube, nos, uši, ili ako ste bilo čim nezadovoljni u svom izgledu i to želite da izmenite, odete na kliniku, i tamo kao da prođete kroz tunel iz čijeg kraja izađete totalno promenjeni. Ovo je novina kojoj se podvrgava sve veći broj pozanatih ličnosti, a omogućava vam da jednim tretmanom promenite celokupan izgled.

Prof. dr Borko Đorđević je jedan od najpoznatijih plastičnih hirurga u SAD-u i svetu, a njegovi pacijenti su najistaknutije javne ličnosti Amerike. On je u svojoj uglednoj klinici u Palm Springsu.U znak priznanja za njegov doprinos razvoju Amerike, grad Palm Springs, u kome inače imaju kuće najbogatiji ljudi sveta, podario mu je spomen zvezdu na pločniku grada, koja se nalazi među najvećim ličnostima Amerike, poput zvezda u Holivudu. Ekskluzivno za naš sajt dr Đorđević govori o sebi, estetskoj hirurgiji i novinama koje ona donosi. ulepšavao lica Nensi Regan, Betsi Ford, Zaze Gabor, Džoan Kolins, Elton Džona, Lari Kinga i preko njih postao prijatelj američkih predsednika Regana, Buša i Kartera.

U kojoj meri je ekspanzija estetske hirurgije i povećanja broja osoba koje se podvrgavaju ovim zahvatima, postala nova religija savremenog sveta?

  • Podvrgavanje estetskim zahvatima je, na neki način, postala nova religija zapadne civilizacije. Izneću Vam samo jedan podatak koji govori u prilog ovoj činjenici. Preko 5 milijardi dolara se godišnje potroši na estetsku hirurgiju, bilo kog dela tela. Najčešće se tretiraju glava, nos, oči, grudi, stomak (liposukcija). Danas se pojedini delovi tela na samo umanjuju, već i uvećavaju. Prave se tzv. pektoralni i glutealni implatanti,  a novina je i da krive noge mogu biti ispravljene. Ovakav pristup svom telu i izgledu u Americi je postao imperativ i model ponašanja. Veći deo tih osoba su posleratna generacija, danas vrlo imućni i oni su u mogućnosti da svoj kvalitet života poboljšaju lepim izgledom. Naravno, kada je lice lepo i kada je prijatnog izgleda, kada nije namršteno i zbrčkano, mnogo je prijatnije za ljude oko sebe, a osobi daje puno samopouzdanja.


Na koji način način su povezani lepota i estetska hirurgija sa profesionalnim opredeljenjem savremenog čoveka?


  • Veliki deo TV zvezda je veoma mlad i godinama uspešno obavlja svoj posao. Posle nekoliko decenija lice, a i čitavo telo poprimi drugačiji izgled. Tu su najugroženiji TV voditelji, koji neretko zbog lošeg izgleda gube posao. Da bi izbegli ovakav ishod, oni su primorani da se podvrgnu hirurškim zahvatima. Ovo je tipičan fenomen zapada, gde lepota i mladost imaju prioritet.


Svedoci smo da se sve više poznatih ličnosti odlučuje na ovakav korak. Kakav je iz Vašeg iskustva, profil osobe koja se podvrgava estetskom ulepšavanju?


  • Paradoksalno zvuči, ali osobe koje su prirodno lepe najranije se podvrgavaju estetskim korekcijama. I to su uglavnom žene. Ove osobe vrlo teško podnose starenje, a način prilagođavanja godinama, praćen je posebnim psihičkim stanjem. Te osobe su vrlo osetljive i kada primete da gube popularnost i moć, koju su do tada posedovale, osećaju se vrlo razočarano i izgube potpuno samopouzdanje. Upravo na ovaj način, kroz estetsku hirurgiju, one teže da povrate svoj izgled, a sa tim i sve ostalo što se baziralo na njemu. Popularnost, uspeh, samopouzdanje. Druga kategorija žena je ona koja doživi bračni i porodični debakl u 6. deceniji života i tada biva primorana da potraži novi život. U Americi se prosečan životni vek povećao, sa prosečnim životom od oko 80 godina. Žene žive duže od muškaraca, tako da su čak i sa 60 godina, u mogućnosti da stupe u nove bračne veze. Trend je i da žene imaju iza sebe po 2 do 3 braka, i zato im je potrebno estetsko podmlađivanje.


Vi ste jedan od najpoznatijih i najuspešnijih plastičnih hirurga u Americi i svetu, a u prilog ovoj konstataciji ide i činjenica da su kod  Vas na tertmane dolazile najpoznatije osobe iz sveta šou-biznisa. Sa kim ste ostvarili najbolju saradnju?


  • Vrlo rano sam počeo da se bavim estetskom hirurgijom, tako da mi se za tretmane obratio veliki broj poznatih ličnosti iz Holivuda. Moja najveća pozitivna reklama je bila da sam ulepšavao Džoan Kolins, njenu majku, Nensi Regan, Elton Džona i mnoge druge ličnosti iz sveta filma, muzike i šou-biznisa, a o tome se već puno puta pisalo u štampi. No, trenutno je u Americi aktuelna potpuna promena izgleda. Čitavo telo izmenite. Sve je više poznatih ličnosti koje se podvrgavaju ovoj metodi. Ako imate loše zube, nos, uši, odete na kliniku, i tamo kao da prođete kroz tunel iz čijeg kraja izađete totalno promenjeni.


Sve je veći broj žena koje se podvrgavaju hirurškim zahvatima da bi uvećale svoje grudi. U kojoj meri su muškarci odgovorni za ovu pojavu, imajući u vidu da je dokazano da većina njih više voli žene sa većim grudima?


  • Ja ne verujem da su muškarci ti koji su odgovorni za totalnu ekspanziju estetskog podvrgavanja žena, a posebno uvećanja grudi. U Americi je imidž tela postao važan, garderoba mnogo lepše pristaje uz lepo i skladno telo, složićete se, svi smo mi estete i volimo da izgledamo lepo, što je u suštini ljudske biti. Po meni to je glavni razlog za ekspanziju estetske hirurgije, mada je i sama plastična hirurgija stalnim inovacijama doprinela povećanju broja interesenata.


Velika prašina u sredstvima javnog informisanja se podigla oko ugradnje silikona kod žena, a sve sa jednom namerom , da upozore žene da su oni štetni po njihovo zdravlje. Da li su ovo ispravni stavovi?


  • Ne bih se složio sa Vama. Posle 7 godina istraživanja, Amerikanci su se konačno smirili. To je bio jedan talas koji je zahvatio čitavu zemlju i bio je deo industrijskog rata, vezan za tržište. Realno, više je bio propaganda nego stvarni problem. Danas je dokazano da silikoni za ženu predstavljaju inertnu materiju, koja im ne šteti. Nijedna žena do sada na ovaj način nije dobila rak, kako su se u početku pribojavale. Sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da je incidenca karcinoma dojke kod žena koje imaju implatant i onih koje nemaju, identična, tako da nema bojazni za žene koje se podvrgavaju ugradnji silikona.

Estetska hirurgija je jedan od delova medicine koji je u najvećoj ekspanziji. Kakve novine na polju plastične hirurgije možemo da očekujemo u skorijoj budućnosti?


  • Trenutni svetski hit u estetskoj hirurgiji je ”total make over”. Parcijalna hirurgija se  sve manje primenjuje. Više nema potrebe za diskrecijom i strahom da će vas kad dođete  kod plastičnog  hirurga neko videti i na bilo koji način obeležiti. Jednostavno dođete na kliniku i sve promenite. Čitavu proceduru radi tim stručnjaka, prvo maksilofacijalni hirurg, koji izmeri dužinu, napravi odnose, napravi telometriju i da  predlog za dalji operativni tok. Onda na scenu stupa esteski hirurg i posle izvesnog vremena sa klinike izađe fizički potpuno druga osoba.


Podeli tekst:

Dr Bojan Jovanović je specijalista opšte hirurgije s dugogodišnjim iskustvom u radu s pacijentima iz Niša.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milica 31.01.2010

    Zanima me opeacija vrha nosa, gornji i doljnih kapaka kao i liftig cela. Unapred hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde