Loše navike koje telo ne podnosi


Analizirajte svoje telo. Dobar deo “pripada” nogama. A mi baš ne marimo mnogo za njih. Razmislite, šta biste sve mogli da uradite za svoje donje ekstremitete.


Udahnite vazduh, ali u prirodni – tu je najidealnija moguća kombinacija gasova za pluća. Šta ulazi u vaša plućna krila? Dajemo vam kratku listu prekršaja koje naše telo ne oprašta:

1. Malo kretanja

Slaba cirkulacija, koja se najčešće javlja kao posledica nedostatka fizičke aktivnosti, dovodi do začepljenja arterija, a to povećava rizik od moždanog udara. Ukoliko svakodnevno šetate samo 20 minuta ili tri sata jednom nedeljno, prepolovićete rizik.

2. Previše alkohola

Alkohol šteti, to svi znaju. Treća čaša vina ili piva znatno opterećuje jetru, a koja čašica više može stvoriti još veće probleme. Ako želite sačuvati zdravlje, klonite se alkohola.

3. Cigarete

Pušenje cigareta dovodi do sužavanja krvnih sudova, a samim tim i do pojave hipertenzije. Otrovi iz cigareta ometaju sve pa i rast i sposobnost regeneracije koštanog tkiva, što u kasnijem dobu može dovesti do osteoporoze. Još sedam godina nakon što prestanete s pušenjem vaše telo će izbacivati otrove nakupljene u organizmu.

4. Opterećena kičma

Kičma “pamti” svako preopterećenje. Dva sata sedenja u automobilu za kičmu je gore nego osam sati sedenja u kancelariji, jer tamo ipak, s vremena na vreme, protegnete noge i kičmu. Kičmeni stup je naročito osetljiv u donjem delu. Kad god možete, radite vežbe za jačanje leđnih mišića.

5. Previše mesnih prerađevina

Svakodnevno konzumiranje mesnih prerađevina nije zdravo. Lekari su ustanovili da zasićene životinjske masti razgradnjom u našem organizmu stvaraju supstance koje povećavaju opasnost od pojave kardiovaskularnih bolesti. Za početak, izaberite jedan dan u nedelji kada uopšte nećete jesti mesne prerađevine.

6. Premalo tečnosti

Koliko dnevno unosite tečnosti u organizam? Malo? Ako niste znali, stručnjaci su utvrdili da je 8 čaša dnevno neophodno za normalno funkcionisanje organizma. Ne mora to da bude voda, pijte negazirane sokove (prirodni, sveže ceđeni su najbolji), jogurt, mleko, čaj.  


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde